Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
2011-01-05 11:53
Wykres 1 © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 125 podmiotach gospodarczych (tj. 34,0% zarejestrowanych w WIJHARS) produkujących wyroby garmażeryjne.
Działania kontrolne objęły:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 270 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 68,4 t,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych – 276 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 70,3 t,
- w zakresie prawidłowości znakowania – 366 partii wyrobów garmażeryjnych, o łącznej masie 172,9 t.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 9 partii wyrobów garmażeryjnych (3,3% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 1,3 t (1,9% skontrolowanej masy). Niezgodności w zakresie cech organoleptycznych wyrobów garmażeryjnych dotyczyły: obecności zanieczyszczeń wyczuwalnych podczas spożywania pierogów, niewłaściwego nadzienia (np. zamiast zadeklarowanego w nazwie mięsa, nadzienie stanowiła kapusta z pieczarkami), zabarwienia ciasta wyciekiem soku z nadzienia, niewłaściwego zabarwienia ciasta (zamiast barwy kremowo-szarej do kremowej, barwa ciasta była żółta) niewłaściwego smaku nadzienia (był charakterystyczny dla mięsa z kapustą, a nie nadzienia mięsnego), niewłaściwego smaku, zapachu i niewłaściwej konsystencji flaków.
Parametry fizykochemiczne
Niezgodne z deklaracją producenta parametry fizykochemiczne stwierdzono w przypadku 42 partii wyrobów garmażeryjnych (15,2% skontrolowanych partii), o łącznej masie 4,1 t (5,8 % skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości stwierdzone w toku kontroli:
-
zaniżona zawartość nadzienia - 27 partii (64,3 % partii ze stwierdzonymi nieprawidłowościami), w tym:
- 16 partii pierogów niemięsnych (odchylenie wynosiło od 2,0 p.p. do 24,0 p.p.),
- 9 partii pierogów z mięsem (odchylenie wynosiło od 2,7 p.p. do 14,6 p.p.),
- 1 partia pyzów (odchylenie wynosiło 2,4 p.p.),
- 1 partia uszek (odchylenie wynosiło18,4 p.p.),
- zaniżona masa netto – 4 partie (odchylenie wynosiło od 1g do 24 g),
- zaniżona zawartość składnika: zaniżona zawartość składnika podstawowego we flakach, zaniżona zawartość fasoli i kiełbasy w fasolce po bretońsku, zaniżona zawartość pieczarek w zapiekance, zaniżona zawartość ryby w karpiu w galarecie - 5 partii (odchylenie wynosiło od 1,4 p.p. do 8,4 p.p.),
- zawyżona zawartość soli - 4 partie (odchylenie wynosiło od 0,2 p.p. do 0,8 p.p.),
- zawyżona zawartość pierogów popękanych, rozklejonych i z wyciekiem nadzienia - 2 partie (odchylenie wynosiło od 10 p.p.do 15 p.p.),
- zaniżona zawartość tłuszczu – 2 partie (odchylenie wynosiło 0,8 p.p. oraz 4,1p.p.),
- zaniżona zawartość białka – 2 partie (odchylenie wynosiło 1,8 oraz 8,5 p.p.),
- zawyżona zawartość nadzienia w pierogach – 1 partia pierogów z mięsem (odchylenie wynosiło 7,2 p.p.).
Należy zaznaczyć, że niektóre z kontrolowanych partii wykazywały niezgodności z deklaracją w zakresie kilku parametrów fizykochemicznych.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
-
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
-
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011