eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

2011-01-05 11:53

Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

Wykres 1 © fot. mat. prasowe

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w III kwartale 2010 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, ze szczególnym uwzględnieniem pierogów i dań obiadowych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów zakresie zgodności z deklaracją producenta.

Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 125 podmiotach gospodarczych (tj. 34,0% zarejestrowanych w WIJHARS) produkujących wyroby garmażeryjne.

Działania kontrolne objęły:
  • w zakresie oceny organoleptycznej – 270 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 68,4 t,
  • w zakresie parametrów fizykochemicznych – 276 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 70,3 t,
  • w zakresie prawidłowości znakowania – 366 partii wyrobów garmażeryjnych, o łącznej masie 172,9 t.

WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 9 partii wyrobów garmażeryjnych (3,3% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 1,3 t (1,9% skontrolowanej masy). Niezgodności w zakresie cech organoleptycznych wyrobów garmażeryjnych dotyczyły: obecności zanieczyszczeń wyczuwalnych podczas spożywania pierogów, niewłaściwego nadzienia (np. zamiast zadeklarowanego w nazwie mięsa, nadzienie stanowiła kapusta z pieczarkami), zabarwienia ciasta wyciekiem soku z nadzienia, niewłaściwego zabarwienia ciasta (zamiast barwy kremowo-szarej do kremowej, barwa ciasta była żółta) niewłaściwego smaku nadzienia (był charakterystyczny dla mięsa z kapustą, a nie nadzienia mięsnego), niewłaściwego smaku, zapachu i niewłaściwej konsystencji flaków.

Parametry fizykochemiczne

Niezgodne z deklaracją producenta parametry fizykochemiczne stwierdzono w przypadku 42 partii wyrobów garmażeryjnych (15,2% skontrolowanych partii), o łącznej masie 4,1 t (5,8 % skontrolowanej masy).

Nieprawidłowości stwierdzone w toku kontroli:
  • zaniżona zawartość nadzienia - 27 partii (64,3 % partii ze stwierdzonymi nieprawidłowościami), w tym:
    • 16 partii pierogów niemięsnych (odchylenie wynosiło od 2,0 p.p. do 24,0 p.p.),
    • 9 partii pierogów z mięsem (odchylenie wynosiło od 2,7 p.p. do 14,6 p.p.),
    • 1 partia pyzów (odchylenie wynosiło 2,4 p.p.),
    • 1 partia uszek (odchylenie wynosiło18,4 p.p.),
  • zaniżona masa netto – 4 partie (odchylenie wynosiło od 1g do 24 g),
  • zaniżona zawartość składnika: zaniżona zawartość składnika podstawowego we flakach, zaniżona zawartość fasoli i kiełbasy w fasolce po bretońsku, zaniżona zawartość pieczarek w zapiekance, zaniżona zawartość ryby w karpiu w galarecie - 5 partii (odchylenie wynosiło od 1,4 p.p. do 8,4 p.p.),
  • zawyżona zawartość soli - 4 partie (odchylenie wynosiło od 0,2 p.p. do 0,8 p.p.),
  • zawyżona zawartość pierogów popękanych, rozklejonych i z wyciekiem nadzienia - 2 partie (odchylenie wynosiło od 10 p.p.do 15 p.p.),
  • zaniżona zawartość tłuszczu – 2 partie (odchylenie wynosiło 0,8 p.p. oraz 4,1p.p.),
  • zaniżona zawartość białka – 2 partie (odchylenie wynosiło 1,8 oraz 8,5 p.p.),
  • zawyżona zawartość nadzienia w pierogach – 1 partia pierogów z mięsem (odchylenie wynosiło 7,2 p.p.).

Należy zaznaczyć, że niektóre z kontrolowanych partii wykazywały niezgodności z deklaracją w zakresie kilku parametrów fizykochemicznych.

 

1 2 3

następna

Przeczytaj także

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: