eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Inflacja IV 2010

Inflacja IV 2010

2010-05-17 12:06

Inflacja IV 2010

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2009-2010 © fot. mat. prasowe

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2010 r. wzrosły o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 0,8%) oraz towarów i usług związanych z transportem (o 1,3%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,18 pkt proc. i 0,12 pkt proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.

Przeczytaj także: Inflacja III 2010

W okresie styczeń – kwiecień br. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 1,6%. Najbardziej podniesiono opłaty związane z transportem (o 3,9%), ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 2,4%), a także ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 2,2%). Niższe były natomiast ceny odzieży i obuwia (o 2,8%).

fot. mat. prasowe

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2009-2010

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2009-2010






Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku był niższy niż w marcu br. (2,4% wobec 2,6%) i znalazł się poniżej celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki opłat związanych z mieszkaniem (o 3,0%) oraz w zakresie transportu (o 8,4%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,77 pkt proc. i 0,76 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,21 pkt proc.

Ceny żywności w kwietniu br. wzrosły o 0,8% (wobec wzrostu o 0,3% w marcu br.), w tym najbardziej podrożały warzywa – o 6,3%. Nastąpił sezonowy wzrost cen pomidorów (o 14,6%). Nadal drożała cebula – o 6,6% oraz marchew – o 3,8%. Wyższe niż przed miesiącem były także ceny owoców (o 3,1%). W następstwie zmian cen skupu żywca więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za drób (o 1,9%). Podrożał miód (o 1,3%) oraz artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (o 1,2%). Przy dalszym spadku cen zbytu, w kwietniu br. utrzymała się spadkowa tendencja cen cukru (o 2,4%). W trzecim z kolei miesiącu taniało masło, za które należało zapłacić o 1,0% mniej niż w marcu br. Odnotowano spadek cen mięsa wieprzowego (o 0,7%) i wędlin (o 0,6%). Potaniały także tłuszcze roślinne i mąka (po 0,5%). W kwietniu br., podobnie jak przed miesiącem, ceny napojów bezalkoholowych obniżyły się przeciętnie o 0,1%, w tym kawy – o 0,4%, a soków – o 0,1%. Ceny wód mineralnych lub źródlanych utrzymały się na poziomie z marca br. Odnotowano natomiast dalszy wzrost cen herbaty (o 0,4%). Kwiecień br. to kolejny miesiąc, w którym więcej należało zapłacić za wyroby tytoniowe (o 1,1%). Ceny napojów alkoholowych pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem.

W kwietniu br. ceny obuwia wzrosły o 1,6%. Nieznacznie podrożała odzież (o 0,1%).

 

1 2

następna

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: