Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
2010-05-17 00:15
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
PODSUMOWANIE I WNIOSKIKontrolą w zakresie wymagań fizykochemicznych objęto jedną kategorię napoju spirytusowego - wódkę, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania objęto różne kategorie napojów spirytusowych znajdujących się w magazynach kontrolowanych podmiotów gospodarczych, tj.: wódkę, wódkę smakową, brandy, gin, gin destylowany, likier, likier jajeczny, napój spirytusowy gorzki, okowitę zbożową, whisky, a także alkohol etylowy rolniczy.
Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż najwięcej nieprawidłowości w zakresie spełnienia wymagań jakości handlowej napojów spirytusowych, dotyczyło sposobu znakowania. Stwierdzono, że niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów oznakowanych było 17,6% skontrolowanych partii, co może świadczyć o nieznajomości przepisów lub nieprawidłowej ich interpretacji oraz celowym wprowadzaniu konsumenta w błąd. Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w zakresie parametrów fizykochemicznych, które dotyczyły 8,1% skontrolowanych partii wódek. Niezgodności dotyczyły zawyżonej zawartości metanolu oraz zawyżonej zawartości pozostałość suchej masy po odparowaniu. Wystąpienie powyższych nieprawidłowości może świadczyć o użyciu do produkcji wódek alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego o niewłaściwej jakości, a także o zanieczyszczeniu produkowanych wódek pozostałościami po wcześniej produkowanych wyrobach alkoholowych.
fot. mat. prasowe
Porównanie wyników kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych przeprowadzonych w latach 2004-2
- pogorszenie jakości handlowej napojów spirytusowych w zakresie parametrów fizykochemicznych o 4,9 p.p. w odniesieniu do wyników badań laboratoryjnych z 2006 roku (obejmujących wódki oraz alkohol etylowy pochodzenia rolniczego),
- niewielkie pogorszenie jakości w zakresie znakowania napojów spirytusowych; w porównaniu do roku 2006 nastąpiło pogorszenie jakości w zakresie znakowana o 0,8 p.p.
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
-
Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
-
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
-
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
-
Jakość masła: drogie, ale czy dobre?