eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009

Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009

2010-05-17 00:15

Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Kontrolą w zakresie wymagań fizykochemicznych objęto jedną kategorię napoju spirytusowego - wódkę, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania objęto różne kategorie napojów spirytusowych znajdujących się w magazynach kontrolowanych podmiotów gospodarczych, tj.: wódkę, wódkę smakową, brandy, gin, gin destylowany, likier, likier jajeczny, napój spirytusowy gorzki, okowitę zbożową, whisky, a także alkohol etylowy rolniczy.

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż najwięcej nieprawidłowości w zakresie spełnienia wymagań jakości handlowej napojów spirytusowych, dotyczyło sposobu znakowania. Stwierdzono, że niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów oznakowanych było 17,6% skontrolowanych partii, co może świadczyć o nieznajomości przepisów lub nieprawidłowej ich interpretacji oraz celowym wprowadzaniu konsumenta w błąd. Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w zakresie parametrów fizykochemicznych, które dotyczyły 8,1% skontrolowanych partii wódek. Niezgodności dotyczyły zawyżonej zawartości metanolu oraz zawyżonej zawartości pozostałość suchej masy po odparowaniu. Wystąpienie powyższych nieprawidłowości może świadczyć o użyciu do produkcji wódek alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego o niewłaściwej jakości, a także o zanieczyszczeniu produkowanych wódek pozostałościami po wcześniej produkowanych wyrobach alkoholowych.

fot. mat. prasowe

Porównanie wyników kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych przeprowadzonych w latach 2004-2

Porównanie wyników kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych przeprowadzonych w latach 2004-2009 (% partii nieprawidłowych)

Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w 2004 i 2006 roku stwierdzono:
  • pogorszenie jakości handlowej napojów spirytusowych w zakresie parametrów fizykochemicznych o 4,9 p.p. w odniesieniu do wyników badań laboratoryjnych z 2006 roku (obejmujących wódki oraz alkohol etylowy pochodzenia rolniczego),
  • niewielkie pogorszenie jakości w zakresie znakowania napojów spirytusowych; w porównaniu do roku 2006 nastąpiło pogorszenie jakości w zakresie znakowana o 0,8 p.p.
Analiza wyników bieżącej kontroli oraz kontroli przeprowadzonych w poprzednich latach wskazuje, że nadal występują przypadki wprowadzania do obrotu napojów spirytusowych niewłaściwie oznakowanych, a także nie spełniających wymagań fizykochemicznych. Powyższe ustalenia wskazują na celowość prowadzenia dalszych kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania, jak również zakresu i poziomu deklarowanych przez producentów parametrów fizykochemicznych - podaje IJHARS.

poprzednia  

1 2 3

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: