bezpieczeństwo żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Ile chemii na naszych stołach? Sprawdź, co znalazła Fundacja Pro-Test w pomidorach z supermarketów
14:23 17.11.2025
... wątrobę, lecz stosowany w dużych dawkach. Aktualne dane naukowe nie potwierdzają jednoznacznie zagrożenia dla zdrowia ludzi przy niskich poziomach pozostałości etefonu w żywności, ale brak badań długoterminowych oznacza, że najrozsądniejszą strategią jest ograniczanie spożywania produktów z jego pozostałościami. Mimo że stężenia wykryte w badaniach ...
Tematy: warzywa, jakość warzyw, pestycydy, uprawa warzyw -
Metale ciężkie, antybiotyki i pestycydy. To kryją warzywa i owoce z działek miejskich
00:20 04.11.2025
... metylowy (i jego metabolit karbendazym) – substancje te były wykrywane w badaniach w Polsce. Według raportów NIZP PZH (np. za 2021 r.), ponad 90% próbek żywności dostępnej w Polsce nie zawierało pozostałości pestycydów lub zawierało je na poziomie nieprzekraczającym obowiązujących norm. Antybiotyki w nawozach naturalnych Badania nad obecnością ...
Tematy: metale ciężkie, pestycydy, uprawa warzyw, owoce -
Jak bezpiecznie wybierać i stosować suplementy diety?
09:16 26.08.2024
... . Sprawdzajmy też na bieżąco, czy nie minęła data ważności konkretnej partii produktu. EFSA stoi na straży bezpieczeństwa żywności w UE Od 2002 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stanowi niezależną agencję doradczą dla wszystkich państw Unii Europejskiej, zajmując się m.in. opiniowaniem składników spożywczych, które ...
Tematy: suplementy diety, rynek suplementów diety, zachowania konsumentów, bezpieczeństwo żywności -
Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko
10:40 29.01.2016
... jednego podmiotu - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, który by ujednolicił system. Obowiązki po stronie firm Pierwszym etapem dbania o bezpieczeństwo żywności jest wewnętrzne wypełnianie norm przez samo przedsiębiorstwo produkcyjne. Warto przy tym nadmienić, że jakość polskiej żywności często jest wskazywana jako główny ...
Tematy: jakość żywności, bezpieczeństwo żywności, normy żywności, GMP/GHP -
Bezpieczeństwo żywności: Rentgen na linii
02:15 15.09.2009
... . Przez lata nasze laboratoria miały okazję współpracować z wieloma firmami różnej wielkości i o różnym podejściu do kwestii bezpieczeństwa żywności. Obserwujemy ciągły wzrost świadomości wśród producentów i dystrybutorów żywności w tym zakresie. Oczywiście największe budżety na kontrolę jakości przeznaczają duże koncerny, ale z roku na rok polscy ...
Tematy: bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkty żywnościowe, identyfikowalność
Podobne tematy:
- zachowania konsumentów
- sieci handlowe
- rolnictwo
- jakość żywności
- suplementy diety
- produkty żywnościowe
- owoce
- producenci żywności
- warzywa
- jakość produktów spożywczych
- rynek suplementów diety
- warzywa i owoce
- produkcja żywności
- ISO 9001
- zanieczyszczenie gleby
- IFS
- HACCP
- normy żywności
- uprawa warzyw
- pestycydy


7 pułapek i okazji - zobacz co cię czeka podczas kupna mieszkania na wynajem