eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematybezpieczeństwo żywności

bezpieczeństwo żywności - wiadomości i porady tematyczne

  • Ile chemii na naszych stołach? Sprawdź, co znalazła Fundacja Pro-Test w pomidorach z supermarketów

    Ile chemii na naszych stołach? Sprawdź, co znalazła Fundacja Pro-Test w pomidorach z supermarketów

    14:23 17.11.2025

    ... wątrobę, lecz stosowany w dużych dawkach. Aktualne dane naukowe nie potwierdzają jednoznacznie zagrożenia dla zdrowia ludzi przy niskich poziomach pozostałości etefonu w żywności, ale brak badań długoterminowych oznacza, że najrozsądniejszą strategią jest ograniczanie spożywania produktów z jego pozostałościami. Mimo że stężenia wykryte w badaniach ...

    Tematy: warzywa, jakość warzyw, pestycydy, uprawa warzyw
  • Metale ciężkie, antybiotyki i pestycydy. To kryją warzywa i owoce z działek miejskich

    Metale ciężkie, antybiotyki i pestycydy. To kryją warzywa i owoce z działek miejskich

    00:20 04.11.2025

    ... metylowy (i jego metabolit karbendazym) – substancje te były wykrywane w badaniach w Polsce. Według raportów NIZP PZH (np. za 2021 r.), ponad 90% próbek żywności dostępnej w Polsce nie zawierało pozostałości pestycydów lub zawierało je na poziomie nieprzekraczającym obowiązujących norm. Antybiotyki w nawozach naturalnych Badania nad obecnością ...

    Tematy: metale ciężkie, pestycydy, uprawa warzyw, owoce
  • Jak bezpiecznie wybierać i stosować suplementy diety?

    Jak bezpiecznie wybierać i stosować suplementy diety?

    09:16 26.08.2024

    ... . Sprawdzajmy też na bieżąco, czy nie minęła data ważności konkretnej partii produktu. EFSA stoi na straży bezpieczeństwa żywności w UE Od 2002 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stanowi niezależną agencję doradczą dla wszystkich państw Unii Europejskiej, zajmując się m.in. opiniowaniem składników spożywczych, które ...

    Tematy: suplementy diety, rynek suplementów diety, zachowania konsumentów, bezpieczeństwo żywności
  • Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko

    Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko

    10:40 29.01.2016

    ... jednego podmiotu - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, który by ujednolicił system. Obowiązki po stronie firm Pierwszym etapem dbania o bezpieczeństwo żywności jest wewnętrzne wypełnianie norm przez samo przedsiębiorstwo produkcyjne. Warto przy tym nadmienić, że jakość polskiej żywności często jest wskazywana jako główny ...

    Tematy: jakość żywności, bezpieczeństwo żywności, normy żywności, GMP/GHP
  • Bezpieczeństwo żywności: Rentgen na linii

    Bezpieczeństwo żywności: Rentgen na linii

    02:15 15.09.2009

    ... . Przez lata nasze laboratoria miały okazję współpracować z wieloma firmami różnej wielkości i o różnym podejściu do kwestii bezpieczeństwa żywności. Obserwujemy ciągły wzrost świadomości wśród producentów i dystrybutorów żywności w tym zakresie. Oczywiście największe budżety na kontrolę jakości przeznaczają duże koncerny, ale z roku na rok polscy ...

    Tematy: bezpieczeństwo żywności, jakość żywności, produkty żywnościowe, identyfikowalność


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: