eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

2011-07-11 00:15

Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010


W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 62 partie przetworów mlecznych (21,5% skontrolowanych partii przetworów mlecznych) o łącznej masie 61,5 t i łącznej objętości 4,1 hl.

Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. podania rozbieżnych z deklaracją warunków przechowywania, braku informacji o zastosowanych procesach technologicznych, stosowania określenia „bez dodatku tłuszczów roślinnych” dla wyrobów, do których ich dodatek jest zabroniony, nieprecyzyjnie określonego czasu występowania w składzie masła β-karotenu oraz braku funkcji technologicznej dozwolonych substancji dodatkowych, np. chlorku wapnia.

SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, wojewódzkie inspektoraty JHARS przekazały 37 zaleceń pokontrolnych oraz wydały 25 decyzji administracyjnych, tj.:
  • 21 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 34 271 zł, w tym:
    • 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 1 000 zł,
    • 20 decyzji z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 33 271 zł,
  • 3 decyzje nakazujące poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania,
  • 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

W wyniku kontroli przeprowadzonej w I kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych nieprawidłowości odnośnie znakowania stwierdzono w przypadku 21,5% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

W zakresie parametrów fizykochemicznych zakwestionowano 21,3% partii przetworów mlecznych objętych kontrolą.

Wymagań w zakresie cech organoleptycznych nie spełniało 6,1% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

Spośród skontrolowanych partii przetworów mlecznych należących do grupy Premium wymagań w zakresie:
  • cech organoleptycznych nie spełniało 4,1 % skontrolowanych partii,
  • cech fizykochemicznych nie spełniało 20,4 % skontrolowanych partii,
  • znakowania nie spełniało 32,0 % skontrolowanych partii.

W porównaniu z III kwartałem 2010 roku, w I kwartale 2011 roku zaobserwowano pogorszenie jakości handlowej przetworów mlecznych w zakresie parametrów fizykochemicznych o 2,8 p.p., cech organoleptycznych - o 2,6 p.p. oraz znakowania – o 1,1 p.p.

fot. mat. prasowe

Udział zakwestionowanych liczby partii przetworów mlecznych ogółem oraz należących do grupy Premium

Udział zakwestionowanych liczby partii przetworów mlecznych ogółem oraz należących do grupy Premium (w %).


Odnośnie wyników kontroli w II kwartale 2010 r., w I kwartale 2011 r. zakwestionowano więcej partii przetworów mlecznych w zakresie cech organoleptycznych o 3,2 p.p., parametrów fizykochemicznych o 6,9 p.p. oraz znakowania o 3,2 p.p.

fot. mat. prasowe

Udział liczby partii przetworów mlecznych o nieprawidłowej jakości handlowej stwierdzony podczas kon

Udział liczby partii przetworów mlecznych o nieprawidłowej jakości handlowej stwierdzony podczas kontroli planowych przeprowadzonych w I kwartale 2011 roku w II i III kwartale2010 roku (w %)


poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: