eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.

Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.

2010-10-26 09:54

Przeczytaj także: IJHARS: jakość żywności nie jest zła


Znakowanie

Wymagań dotyczących znakowania nie spełniało 58 partii (74% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej objętości prawie 593 tys. l (62% objętości partii skontrolowanych), w tym:
  • 47 partii soków (81% skontrolowanych partii soków), o łącznej objętości około 513 tys. l (84% objętości skontrolowanych partii soków),
  • 11 partii nektarów (55% skontrolowanych partii nektarów), o łącznej objętości około 80 tys. l (23% objętości skontrolowanych partii nektarów).

Wszystkie skontrolowane artykuły ekologicznych (tj. 17 partii produktów, o łącznej objętości ponad 15 tys. l), wykazały nieprawidłowości w zakresie znakowania.

Nieprawidłowości w znakowaniu dotyczyły przede wszystkim:
  • podania niezgodnej z przepisami nazwy produktu, np. dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego podano sok jabłkowy zamiast sok jabłkowy odtworzony z zagęszczonego soku jabłkowego; w przypadku soku owocowego nie określono nazwy użytego gatunku owocu,
  • sposobu oznakowania, który mógł wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności:
    • co do charakterystyki środka spożywczego, np. użycie określenia „świeży” w przypadku produktów poddanych pasteryzacji i mrożeniu; brak sposobu obróbki termicznej w przypadku soku owocowego bezpośredniego (tj. nie z koncentratu), pasteryzowanego co mogło sugerować, że produkt jest świeży; zastosowanie wyrażeń „tradycja”, „tradycyjny sok” mogących sugerować, że produkt był wytwarzany metodami tradycyjnymi, co nie zostało udokumentowane przez producenta,
    • co do składu środka spożywczego, np. umieszczenie w oznakowaniu wizerunku owoców nie będących składnikami środka spożywczego,
    • przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości, np. podanie informacji „nie barwiony chemicznie”, „nie rozcieńczony”, „nie klarowany”, „nie konserwowany chemicznie” lub „bez dodatku wody, cukru i konserwantów” oraz „gwarantujemy, że tak produkowany przez nas sok, tradycyjnie zwany moszczem nie zawiera dodatków wody, cukru ani żadnych konserwantów” dla soków owocowych, w przypadku których przepisy nie zezwalają na ich rozcieńczanie oraz dodawanie do tych produktów barwników i środków konserwujących; użycie określenia „czysty”; podanie informacji „smak 100% prawdziwych owoców” co może poddawać w wątpliwość jakość surowca wykorzystywanego do produkcji innych soków owocowych,
  • braku informacji „zawiera naturalnie występujące cukry”, w przypadku soków opatrzonych oświadczeniem, że do środka spożywczego nie zostały dodane cukry,
  • zastosowania zaniżonej wysokości cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego,
  • podania informacji „data przydatności jest równocześnie numerem partii” zamiast „data minimalnej trwałości jest równocześnie numerem partii”,
  • podania informacji „100%” w przypadku soków owocowych wzbogacanych witaminami,
  • braku informacji „wyprodukowano z soku zagęszczonego” w pobliżu nazwy środka spożywczego,

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: