-
W grudniu 2005 deflacja
... natomiast warzywa (o 7,7%) i owoce (o 5,6%). Podrożało również mięso wołowe (o 4,1%) i ryby (o 2,3%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2004 r. o 0,7%, w tym kawy - o 2,3%, wód mineralnych lub źródlanych - o 1,6% i herbaty - o 0,3%. Potaniały natomiast soki (o 0,3%). Wyroby tytoniowe zdrożały o 7,3%, a ceny napojów alkoholowych ...
-
Deflacja VI 2006
... (po 0,2%). Nieco droższe niż przed miesiącem było mięso wołowe (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe przeciętnie niż w maju br. o 0,3%, w tym kawy - o 0,4%, soków - o 0,3%, a herbaty - o 0,2%. Nieznacznie tańsze były wody mineralne lub źródlane (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono w czerwcu br. o 0,6%, a za napoje alkoholowe ...
-
Inflacja VIII 2007
... mięso wołowe (o 0,1%). Więcej niż w lipcu br. należało natomiast zapłacić za tłuszcze zwierzęce (o 3,0%). Droższe były owoce (o 1,5%), mięso wieprzowe (o 1,3%) ... soków - o 0,6%, a wód mineralnych lub źródlanych - o 0,5%. Nieznacznie podrożała herbata (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono w sierpniu br. o 2,5%, a za napoje alkoholowe - o 0,2% ...
-
Inflacja IX 2008
... płacili za warzywa (o 6,5%) i ryż (o 1,5%). Podrożało mięso wieprzowe (o 1,1%), a także mięso wołowe (o 0,6%) oraz wędliny (o 0,7%). Więcej niż w sierpniu br. ... przeciętnie o 0,5%, w tym herbaty – o 0,6%, wód mineralnych lub źródlanych – o 0,5%, a kawy i soków – po 0,4%. Za wyroby tytoniowe płacono we wrześniu br. o 3,0%, a za napoje alkoholowe o ...
-
Inflacja I 2009
... niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za drób, warzywa oraz mięso wołowe. Podrożały również przetwory makaronowe, ryby, mięso wieprzowe, a także jaja. Wzrosły ceny wędlin, pieczywa, ryżu oraz napojów ... w poprzednim miesiącu należało zapłacić za usługi świadczone w salonach fryzjerskich, kosmetycznych i zakładach fryzjerskich, a także wyroby ...
-
Inflacja IV 2009
... o 5,6%. Podrożał cukier i jaja (po 4,4%). Więcej niż w marcu konsumenci płacili za mięso (o 1,6%), w tym za mięso wołowe – o 2,3%, wieprzowe i drobiowe – po 2,2%, a wędliny – o 1,1%. Wysoka rynkowa ... w salonach fryzjerskich, kosmetycznych i zakładach pielęgnacyjnych (o 0,5%), a także wyroby kosmetyczne i perfumeryjne (o 0,4%). Niższe niż w marcu br. ...
-
Branża mięsna notuje wzrost upadłości
... jednocześnie… - Jakie są przyczyny najliczniejszej grupy upadłości w branży spożywczej – firm przetwarzających mięso? Tomasz Starus, dyrektor biura oceny ryzyka w Euler Hermes wskazuje m.in. ... producenci wyrobów mięsnych są zbyt często skłonni ryzykować – dostarczać swoje wyroby odbiorcom, wobec których byliby w innej sytuacji ostrożniejsi. Ostatnio ...
-
Inflacja X 2012
... a serów – o 0,2%. Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,3%) i mięso (o 0,2%), w tym mięso wołowe – o 0,8%, wieprzowe – o 0,6%, przy spadku cen drobiu – o 1,8%. Za ... 0,1%). Mniej niż we wrześniu br. konsumenci płacili natomiast za wyroby kosmetyczne i perfumeryjne (o 0,4%). Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w ...
-
Luksusowe produkty żywnościowe okiem IH
... stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego”). Jakość Pod względem jakości najgorzej wypadły wyroby garmażeryjne, jajka, produkty suszone, przetwory z mleka koziego i owczego. ... ustala ich skład i deklaruje go na opakowaniu. Każdy konsument, kupując mięso i jego przetwory, powinien za każdym razem dokładnie zapoznać się z etykietą – ...
-
Inflacja X 2013
... przed miesiącem. Najbardziej potaniały owoce (o 5,0%), cukier (o 1,2%) i mięso (przeciętnie o 1,0%, w tym drób – o 5,0%, mięso wieprzowe – o 1,1%, wołowe – o 0,1%, przy wzroście cen ... Mniej niż we wrześniu br. konsumenci płacili natomiast za wyroby kosmetyczne i perfumeryjne (o 0,2%). Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku br., w ...
-
Inflacja II 2014
... styczniu br. były warzywa (o 0,7%), kasze i ziarna zbóż (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso wieprzowe – o 2,0%, wołowe – o 0,4%, wędliny – o 0,2%, przy wzroście ... usługi lekarskie (o 0,6%), stomatologiczne i szpitalne (po 0,2%), a także wyroby farmaceutyczne (o 0,1%). Potaniały natomiast urządzenia i sprzęt terapeutyczny (o 0,1%). ...
-
Inflacja V 2014
... mleczne (o 0,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso wieprzowe – o 0,9%, wołowe i cielęce – o 0,4%, wędliny - ... 0,7%) oraz soki owocowe i warzywne (o 0,1%). Obniżyły się natomiast ceny herbaty (o 0,2%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,3%, a za napoje alkoholowe o 0,1% więcej niż ...
-
Przewóz żywności a umowa ATP
... tłuszcze: −14°C zamrożone podroby, żółtka jaj, drób i dziczyzna: −12°C zamrożone mięso: −10°C dowolne inne zamrożone artykuły żywnościowe: −10°C Jeżeli jednak niektóre ... których prawo nie nakłada obowiązku posiadania świadectwa ATP. Inną grupą towarową są wyroby farmaceutyczne, których przewóz jest regulowany odrębnymi przepisami. Skoro jednak ...
-
Inflacja XII 2014
... w 2013 r. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 1,7%) oraz mięso (przeciętnie o 1,1%, w tym mięso wieprzowe – o 3,0%, drobiowe – o 2,8%, wołowe – o 1,1%, przy wzroście cen mięsa ... herbaty – o 0,9% oraz soków warzywnych i owocowo-warzywnych – o 0,5%. Więcej niż w 2013 r. płacono za wyroby tytoniowe – o 7,0% oraz napoje alkoholowe – o 1,9%, na ...
-
Inflacja IV 2015
... marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso drobiowe – o 0,6%, wieprzowe – o 0,5%, przy spadku cen wędlin – o ... i czekoladę w proszku (po 0,4%), a także wody mineralne i źródlane (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,2% więcej, a za napoje alkoholowe o 0,1% ...
-
Inflacja VII 2015
... niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso wieprzowe – o 0,5%, wołowe – o 0,4%, cielęce – o 0,1%, przy utrzymujących ... opłaty związane ze zdrowiem (o 1,5%). Więcej należało zapłacić za wyroby farmaceutyczne (o 2,5%). Podrożały także usługi stomatologiczne (o 0,2%) ...
-
Inflacja VIII 2015
... a także makarony i produkty makaronowe (o 0,5%). Droższe niż w lipcu br. było mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso drobiowe – o 1,7%, wieprzowe i cielęce – po 0,4%, przy ... wzrosły opłaty związane ze zdrowiem (o 0,4%). Więcej należało zapłacić za wyroby farmaceutyczne (o 0,5%). Podrożały także usługi lekarskie (o 0,2%) i stomatologiczne (o 0,1%). ...
-
Inflacja III 2016
... makaronowe (o 0,6%). Droższe niż w lutym br. było także mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym mięso drobiowe – o 1,4%, cielęce – o 0,3%, wołowe – o 0,1%, przy spadku cen mięsa wieprzowego – o ... obserwowanym w lutym br. Potaniały usługi sanatoryjne (o 2,8%), a także wyroby farmaceutyczne (o 0,1%). Po obserwowanych od grudnia 2015 r. spadkach, w marcu br. ...
-
Inflacja V 2016
... makaronowych (o 0,1%). Droższe niż w kwietniu br. były cukier (o 0,6%) i mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso drobiowe – o 2,1%, wieprzowe – o 0,6%, cielęce – o 0,2% przy utrzymujących ... sanatoryjnych (o 17,4%). Droższe niż przed miesiącem były wyroby farmaceutyczne (o 0,4%), usługi lekarskie (o 0,3%), usługi szpitalne (o 0,2%), a także urządzenia ...
-
Inflacja VI 2016
... 2,3%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,3%, wędliny – o 0,5%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o ... (o 0,2%). Więcej należało zapłacić za usługi sanatoryjne (o 2,9%). Podrożały wyroby farmaceutyczne, usługi stomatologiczne, a także szpitalne (po 0,2%). Droższe ...
-
Inflacja II 2017
... za makarony i produkty makaronowe (o 0,2%) oraz za mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso wieprzowe – o 0,8%, wołowe i cielęce – o 0,1%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – ... . Obniżyły się natomiast ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,0%, a za napoje alkoholowe o 0,2% więcej niż w poprzednim ...
-
Inflacja V 2017
... oraz mąkę (o 1,8%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 1,3%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,8%, drobiowe – o 1,1%, wędliny – o 1,0%, przy spadku cen ... niższe niż w poprzednim miesiącu o 0,5%. Mniej niż przed miesiącem płacono za wyroby farmaceutyczne (o 1,3%). Ceny usług szpitalnych pozostały na poziomie notowanym w ...
-
Inflacja IX 2017
... We wrześniu br. konsumenci płacili więcej za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso drobiowe – o 0,7%, wieprzowe – o 0,4% i wędliny – o 0,1%, ... obserwowanym w sierpniu br. Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono za wyroby farmaceutyczne (o 0,2%). Ceny w zakresie transportu były wyższe niż w sierpniu br. ...
-
Branża drobiarska z rosnącymi zaległościami
... odbić się negatywnie także na producentach drobiu, ograniczając popyt na ich wyroby – zauważa dr hab. Waldemar Rogowski. Choć nie należy bagatelizować zmieniających się ... częstotliwością, czyli co najmniej kilka razy w tygodniu. Co czwarty Polak spożywa mięso codziennie, co jest znaczącym wskaźnikiem utrzymującego się apetytu na produkty odzwierzęce ...
-
Inflacja V 2006
... płacili za owoce (o 9,6%), drób (o 7,9%) oraz warzywa (o 4,1%). Podrożał cukier oraz mięso wołowe (po 0,9%). Wzrosły również ceny mąki (o 0,4%) oraz masła (o 0,3%). ... po 0,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3%). Za wyroby tytoniowe płacono w maju br. o 0,4% więcej niż przed miesiącem. Nieznacznie podrożały ...
-
Inflacja VIII 2006
... Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób (o 8,1%), cukier (o 5,0%) oraz mięso wieprzowe (o 3,7%). Wzrosły również ceny wędlin (o 1,3%) oraz mięsa wołowego (o 0,9%). ... kawy oraz wód mineralnych lub źródlanych. Podwyższono ceny soków (o 0,3%). Za wyroby tytoniowe płacono w sierpniu br. o 0,9% więcej niż przed miesiącem, natomiast ...
-
Inflacja XII 2006
... 6,4%) i cukier (o 6,0%). Więcej niż w grudniu 2005 r. konsumenci płacili za mięso wołowe (o 4,0%). Podniesiono ceny ryb (o 1,6%) oraz tłuszczów roślinnych (o 0,9%). Za ... 3,2%, kawy - o 2,7% i herbaty - o 1,5%. Nieznacznie potaniały natomiast wody mineralne lub źródlane (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono o 3,6%, a za napoje alkoholowe o 0,4% ...
-
Inflacja III 2007
... i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej samej skali podrożało również mięso wołowe. Nieznacznie droższe niż w lutym br. były ryby, a także ... herbata - o 0,2%, a wody mineralne lub źródlane - o 0,1%. Nieznacznie potaniały soki (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono o 0,1% więcej niż w ub. miesiącu, natomiast ceny napojów ...
-
Inflacja V 2007
... , sery i jaja”. Tańszy niż w kwietniu br. był cukier (o 0,4%) oraz mięso wieprzowe (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,5%, w tym głównie kawy - o 1,2% oraz soków - o 0,6%. Podrożała również herbata (o 0,2%), a także wody mineralne lub źródlane (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono w maju br. o 0,6%, a za napoje alkoholowe ...
-
Inflacja VII 2007
... Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili natomiast za mięso wieprzowe (o 5,2%) i drób (o 4,5%). Podrożały również tłuszcze zwierzęce (o 2,3%) oraz wędliny (o ... soków - o 0,8%. Podrożały także wody mineralne lub źródlane (o 0,6%) oraz herbata (o 0,2%). Za wyroby tytoniowe płacono w lipcu br. o 3,4%, a za napoje alkoholowe - o 0,2% więcej ...
-
Inflacja X 2007
... ceny cukru (o 0,1%). Potaniał natomiast drób (o 2,4%), a także mięso wieprzowe i wołowe (po 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż przed miesiącem o 0,6%, w tym soków - o 1,4%, kawy - o 0,8%, a herbaty - o 0,4%. Nieco droższe były wody mineralne lub źródlane (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe płacono w październiku br. o 0,6%, a za napoje ...
-
Nieuczciwe obiekty gastronomiczne
... nie spełniały obowiązujących przepisów w zakresie oznakowania. W placówkach gastronomicznych przechowywano różnego rodzaju surowce, półprodukty oraz wyroby gotowe czasami bez jakichkolwiek oznaczeń handlowych. Było to przede wszystkich mięso, kurczaki, bigos, rolada z kurczaka panierowana, kapusta zasmażana, flaki wołowe i ryby. Na opakowaniach ...
-
Inflacja VIII 2008
... mięso wieprzowe (o 1,0 %), a także przetwory makaronowe (o 0,5%), i pieczywo (o 0,4%). Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” oraz ryby (po 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3%, w tym herbaty – o 0,5%, kawy i soków – po 0,4%, wód mineralnych lub źródlanych – o 0,3%. Za wyroby tytoniowe ...
-
Inflacja XII 2008
... Więcej niż w grudniu 2007 r. konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 9,2%), mięso wieprzowe (o 8,8%), pieczywo (o 6,4%), a także wędliny i warzywa (po 6,3%). Wzrosły ceny ... w tym soków – o 6,0%, herbaty – o 5,1%, kawy – 3,6% oraz wód mineralnych lub źródlanych – o 2,9%. Za wyroby tytoniowe płacono o 16,5%, a za napoje alkoholowe o 3,4% więcej ...
-
Inflacja VI 2009
... (o 4,8%) oraz ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 3,2%). Droższe były napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe (o 2,3%). Obniżyły się ceny odzieży i obuwia (o 0,7%). ... Ograniczenie produkcji przyczyniło się do wzrostu cen drobiu – o 3,9%. Podrożało również mięso wołowe – o 0,9%, cielęce – o 0,6% oraz wieprzowe – o 0,5%. Obserwowany wzrost cen ...