eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

2011-02-09 12:40

Przeczytaj także: Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010


Nie stwierdzono nieprawidłowych cech fizykochemicznych miksów tłuszczowych, miksów tłuszczowych do smarowania X% oraz margaryny o zawartości trzech czwartych tłuszczu.

Znakowanie

Zakwestionowano znakowanie opakowań w przypadku 11 partii tłuszczów do smarowania (55,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania).

Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu:
  • oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w tym:
    • jego składu [m.in. poprzez nie podanie wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, np. emulgatora E 471, soli lub wyszczególnienie, w wykazie składników, składnika nie zastosowanego podczas produkcji, np. substancji konserwującej E 202, barwnika annato],
    • jego rodzaju i składu [m.in. poprzez użycie szaty graficznej typowej dla masła, tj. kolorystyki opakowania, naczynia z lejącą śmietaną oraz dużego napisu „EKSTRA” w czołowej części opakowania, przy równoczesnym podaniu właściwej nazwy rodzajowej i składu produktu drobną czcionką z boku opakowania],
    • jego nazwy [m.in. poprzez zastosowanie nazwy niezgodnej z wymaganiami zawartymi w dodatku do załącznika XV rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 roku ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych, np. „tłuszcz do smarowania X%” lub „...masło z olejem” zamiast „miks tłuszczowy”],
    • poprzez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada [np. użycie sformułowania „zdrowe” w odniesieniu do „tłuszczu do smarowania X%],
  • oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd poprzez nieprawidłowe podanie wykazu składników:
    • nie wyszczególnienie składu składnika złożonego,
    • nie wymienienie składników występujących w środku spożywczym w porządku malejącym,
  • umieszczenie informacji o klasie jakości, podczas gdy deklarowany dokument normalizacyjny nie przewiduje podziału na klasy jakości.

Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na kilka nieprawidłowości w zakresie znakowania.

SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały wydały 5 decyzji administracyjnych, tj.:
  • 2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 14 413 zł, w tym:
    • 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych na kwotę 9 460 zł,
    • 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na kwotę 4 953 zł,
  • 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego na partie towaru o łącznej masie 1,2 t,
  • 1 decyzję nakazującą poddanie zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania i skierowanie do zakładu przetwórstwa spożywczego na partię towaru o masie 0,2 t.

Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 6 zaleceń pokontrolnych oraz przekazały 1 informację do innego wojewódzkiego inspektoratu JHARS.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: