IJHARS: jakość żywności nie jest zła
2010-09-08 10:02
Przeczytaj także: Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
Sery twarogowe
Kontrola jakości handlowej 135 partii serów twarogowych wykazała zawyżoną zawartość wody w 7 partiach i zaniżoną zawartość tłuszczu w 3 partiach.
Miód
W odniesieniu do miodu zakwestionowano jakość handlową 74 partii. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 5 partii. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły: zawyżonej zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) (2 partie), przekroczonej wartości przewodności właściwej (1 partia), niezgodnej z deklarowaną konsystencji miodu (1 partia).
Ponadto, stwierdzono nieprawidłowości w zakresie znakowania miodu. Istotne nieprawidłowości mogące wprowadzić konsumenta w błąd dotyczyły między innymi: podania niezgodnego z rzeczywistością miejsca pochodzenia produktu (1 partia) oraz podanie sprzecznych informacji co do ilości nominalnej produktu (3 partie).
Ryby mrożone
Skontrolowano 60 partii ryb mrożonych i stwierdzono 8 partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych. Nieprawidłowości dotyczyły: zawyżonej zawartości glazury, zaniżonej zawartości fileta w przypadku ryb panierowanych, zawyżonej zawartości panieru. Ponadto, stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu ryb mrożonych, istotną nieprawidłowością był brak informacji o masie netto ryby bez glazury (6 partii).
Konserwy rybne
W 2009 roku skontrolowano 68 partii konserw rybnych, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 15 partii. Nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej zawartości: mięsa ryby, białka, tłuszczu, zawyżonej zawartości: tłuszczu oraz wodnistej zawiesiny w oleju. Ponadto, stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu konserw rybnych, istotnymi nieprawidłowościami był: brak podania ilości nominalnej produktu, brak podania zawartości procentowej produktu.
Działania podejmowane przez IJHARS, a także inne inspekcje zajmujące się nadzorem nad bezpieczeństwem żywności, zapobiegają wprowadzaniu do obrotu już wyprodukowanej żywności o niewłaściwej jakości, jak również dzięki wymierzanym karom pieniężnym, skutecznie zniechęcają nieuczciwych producentów do świadomego naruszania przepisów.
Zadania związane z urzędową kontrolą żywności w Polsce wykonują następujące organy:
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Państwowa Inspekcja Sanitarna,
- Inspekcja Handlowa (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów),
- Inspekcja Weterynaryjna,
- Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w zakresie opisanym w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.) oraz w licznych przepisach prawa krajowego oraz wspólnotowego.
Nadzór nad jakością żywności realizowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych polega przede wszystkim na kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie. Kontrole przeprowadzane są przez organy IJHARS w sposób planowy i w oparciu analizę ryzyka.
Kryteriami wyboru podmiotów do kontroli są między innymi: wielkość danego przedsiębiorcy, znaczenie na rynku oraz wyniki kontroli otrzymane od innych jednostek kontrolnych. Przede wszystkim jednak wyniki wcześniejszych kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję JHARS. Jeżeli w danym przedsiębiorstwie stwierdzono wcześniej nieprawidłowości, producent ten objęty jest szczególnym nadzorem Inspekcji.
Organy Inspekcji, poza kontrolami planowymi, przeprowadzają kontrole doraźne, reagując na bieżące na sygnały dochodzące m. in. od konsumentów.
1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.
-
JHARS: jakość żywności się poprawia
-
Jakość piwa w III kw. 2011 r.
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
-
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
-
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011