eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Przemysł spożywczy ma się gorzej

Przemysł spożywczy ma się gorzej

2009-06-09 14:17

Przemysł spożywczy przeżywa głębokie załamanie, wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Przeczytaj także: Spożywczy rynek hurtowy w 2008 r.

Po kilku latach szybkiego rozwoju produkcji i rosnącej bądź utrzymującej się na wysokim poziomie rentowności branży spożywczej nastąpiło gwałtowne załamanie.

"O ile jeszcze w pierwszym półroczu 2008 r., podobnie jak w latach 2003-07, tempo wzrostu produkcji wynosiło 6-7 proc. w skali rocznej, to w całym 2008 r. jej wartość w cenach stałych zwiększyła się już tylko o 0,7 proc., w tym produkcji żywności o 0,1 proc., a napojów o 5 proc. Istotne jest jednak to, że w ostatnich kilku miesiącach, szczególnie od grudnia 2008 r. i w pierwszym kwartale 2009 r., wskaźniki dynamiki produkcji żywności są znacznie wyższe niż w całym polskim przemyśle" - podaje Puls Biznesu za
danymi IERiGŻ.

Według raportu IERiGŻ łączny zysk firm spożywczych w 2008 r. zmniejszył się o blisko 40 proc. - z 6,5 mld zł w 2007 r. do 4,1 mld, przerywając tym samym passę corocznych wzrostów. Średnia rentowność netto branży obniżyła się w 2008 r. z 4,25 do 2,64 proc. W efekcie odsetek firm rentownych spadł w ciągu
ostatniego roku z 84 do 73 proc. To i tak niezły wynik na tle całej gospodarki, potwierdzający tezę, że branża spożywcza jest jedną z najbardziej odpornych na skutki kryzysu finansowego.
Przeczytaj także: Rynek słodyczy w Polsce 2013 Rynek słodyczy w Polsce 2013

oprac. : Handel-Net.pl Handel-Net.pl

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: