Przemysł spożywczy ma się gorzej
2009-06-09 14:17
Przeczytaj także: Spożywczy rynek hurtowy w 2008 r.
Po kilku latach szybkiego rozwoju produkcji i rosnącej bądź utrzymującej się na wysokim poziomie rentowności branży spożywczej nastąpiło gwałtowne załamanie."O ile jeszcze w pierwszym półroczu 2008 r., podobnie jak w latach 2003-07, tempo wzrostu produkcji wynosiło 6-7 proc. w skali rocznej, to w całym 2008 r. jej wartość w cenach stałych zwiększyła się już tylko o 0,7 proc., w tym produkcji żywności o 0,1 proc., a napojów o 5 proc. Istotne jest jednak to, że w ostatnich kilku miesiącach, szczególnie od grudnia 2008 r. i w pierwszym kwartale 2009 r., wskaźniki dynamiki produkcji żywności są znacznie wyższe niż w całym polskim przemyśle" - podaje Puls Biznesu za
danymi IERiGŻ.
Według raportu IERiGŻ łączny zysk firm spożywczych w 2008 r. zmniejszył się o blisko 40 proc. - z 6,5 mld zł w 2007 r. do 4,1 mld, przerywając tym samym passę corocznych wzrostów. Średnia rentowność netto branży obniżyła się w 2008 r. z 4,25 do 2,64 proc. W efekcie odsetek firm rentownych spadł w ciągu
ostatniego roku z 84 do 73 proc. To i tak niezły wynik na tle całej gospodarki, potwierdzający tezę, że branża spożywcza jest jedną z najbardziej odpornych na skutki kryzysu finansowego.
oprac. : Handel-Net.pl
Przeczytaj także
-
Globalny rynek czekolady przed zmianami
-
Rynek czekolady a święta
-
Rynek spożywczy 2008: produkty luksusowe
-
Jutrzenka i Dawtona eksportują na Wyspy
-
Technologia w branży spożywczej
-
Polska branża spożywcza najlepsza?
-
Popyt na produkty spożywcze w górę
-
Branża spożywcza pełna optymizmu
-
Branża spożywcza pod presją rosnących cen