-
Jak wybierać zdrową żywność?
... stosować sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Z tego też powodu. wygląd owoców i warzyw ekologicznych bywa dla konsumenta mniej atrakcyjny niż ma to miejsce ... metodę produkcji, wprowadzając konsumentów w błąd. W tym celu na etykiecie producenci np. niezgodnie z prawem oznaczyli miody napisami „100% BIO”, „ECO”. Konsumentom i producentom ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 11/2017
... prawie wszystkie odpady. W ten proces zaangażowane są także producenci sprzętu elektrycznego i elektronicznego, które w ostatniej dekadzie zainwestowali 500 mln zł w ... naszych sklepach pochodzi od polskich producentów. Wybieramy również polskich dostawców owoców lub warzyw. Rozpoczęliśmy również współpracę, pozwalającą nam na wprowadzenie produktów ...
-
Dzień Polskiej Żywności: jak radzi sobie branża rolno-spożywcza?
... społeczeństwu nieprzerwanej produkcji żywności. Ze względu na fakt, że rodzimi producenci żywności bazują przede wszystkim na surowcach dostarczanych im przez polskich ... drobiu, żyta oraz jabłek. Jest też jednym z największych producentów pozostałych zbóż i owoców, buraków cukrowych, rzepaku, mięsa wieprzowego i wołowego. – W ciągu ostatniej dekady ...
-
UOKiK: podsumowanie działań w 2024 roku
... wystąpień miękkich do przedsiębiorców. 7 z nich dotyczyło wezwań dużych przetwórców owoców do zmiany praktyk handlowych. 5 z nich dobrowolnie dostosowało się, ... do postanowień Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego, którego sygnatariuszami są wszyscy producenci cukru działający w Polsce. Kontrola koncentracji W 2024 roku Prezes UOKiK wydał 312 ...
-
Wielkanocny koszyk coraz cięższy także dla sklepów
... .), osiągając poziom blisko 48 mln zł. W przypadku warzywniaków (4721Z Sprzedaż detaliczna owoców i warzyw prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach) wzrost wyniósł ponad 2,6 mln zł ... trudnych warunków gospodarczych – wciąż dbają o jakość i tradycję. Polscy producenci żywności oraz właściciele lokalnych sklepów coraz częściej zmagają się z rosnącymi ...