Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
2011-01-14 13:29
Wyniki kontroli przetworów owocowych i warzywnych, przeprowadzonych w 2008 roku oraz w 2010 roku © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
ZAKRES KONTROLIKontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 47 podmiotach (tj. 53% ogółu skontrolowanych).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych - 247 partii, o łącznej masie ponad 1 164 t, w tym:
- 59 partii przetworów owocowych, o łącznej masie około 41 t,
- 188 partii przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 1 123 t.
-
w zakresie znakowania - 311 partii, o łącznej masie prawie 976 t, w tym:
- 78 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 50 t,
- 233 partie przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 926 t.
WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 35 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 14% partii), o łącznej masie ponad 93 t (co stanowiło 8% masy), w tym:
- 6 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 3 t,
- 29 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 90 t.
Do najczęściej kwestionowanych cech organoleptycznych można zaliczyć: użycie surowców o wielkości nieodpowiadającej wymiarom określonym w dokumentacji, bądź surowców z objawami zepsucia oraz mało charakterystyczny dla danego produktu smak i zapach.
W toku kontroli najczęściej kwestionowano następujące parametry fizykochemiczne: brak szczelności opakowań, zaniżoną kwasowość ogólną, zaniżoną masę odciekniętych warzyw, niezgodną z dokumentacją zawartość soli oraz zawyżone wartości pH.
Nieprawidłowości ujawnione w zakresie cech organoleptycznych mogą świadczyć o wykorzystaniu niewłaściwej jakości surowców, bądź nieprawidłowym ich przygotowaniu przed procesem przetworzenia.
Brak szczelności opakowań może świadczyć o niewłaściwym przebiegu procesu utrwalania termicznego i zamykania opakowań.
Niezgodne z deklaracją wartości kwasowości ogólnej oraz pH mogą wynikać z nieprawidłowego procesu zakwaszania.
Zaniżona bądź niestabilna (tj. zaniżona i zawyżona w zależności od opakowania) masa odciekniętych warzyw świadczy o użyciu różnej od deklarowanej ilości surowca.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
-
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
-
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011