Rośnie popyt na magazyny chłodnicze
2009-01-18 13:31
Przeczytaj także: Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
Będzie konsolidacja
Zapotrzebowanie na magazyny chłodnicze jest w tej chwili dość duże, z uwagi m.in. na niedostateczną liczbę chłodni mających pozwolenie na składowanie mięsa i jego przetworów.
Realizując strategię konsolidacji w sektorze żywności mrożonej, Jago SA buduje grupę kapitałową. W tym roku zostały przejęte trzy firmy: Chłodnia Łódź SA, Etka-Dystrybucja sp. z o.o. oraz Chłodnia Milagros sp. z o.o. - Te przejęcia pozwolą umocnić naszą pozycję lidera na rynku dystrybucji produktów mrożonych. To na pewno nie koniec przejęć i akwizycji, proces konsolidacji dopiero się rozpoczął - uważa dyrektor marketingu Jago SA.
- Powstają coraz nowocześniejsze i większe powierzchnie magazynowe, na które jest ciągłe zapotrzebowanie.
Uważam, że rynek magazynów zmierza w kierunku konsolidacji. Pozostaną na nim dość duże centra logistyczne, o mocnej pozycji, zapewniające kompleksową obsługę klientów z wielu branż - twierdzi Roman Miler.
Producenci będą poszukiwać kompleksowych rozwiązań logistycznych, stąd też inwestycje w dystrybucje i powiększanie powierzchni składowych. Usługa ma być kompleksowa i obejmować cały aspekt logistyki, tak aby wszystko było skupione w jednym ręku. Zmiana lokalizacji sprzedaży będzie wymagała rozwoju systemu dystrybucji detalicznej, ponieważ większość klientów nie dysponuje magazynami centralnymi oraz własnym taborem.
oprac. : Rynek Spożywczy
Przeczytaj także
-
Polska: wydarzenia tygodnia 14/2015
-
Magazyn mrożonek w Działoszynie
-
Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała
-
Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba
-
Grill po polsku: jaka żywność króluje?
-
Polacy oszczędzają na żywności
-
Ceny żywności wzrosną przed świętami
-
Transport żywności - restrykcyjne prawo
-
Rynek wędlin 2008: producenci nieznani