eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Rośnie popyt na magazyny chłodnicze

Rośnie popyt na magazyny chłodnicze

2009-01-18 13:31

Rośnie świadomość wśród konsumentów, iż mrożenie to najzdrowszy sposób konserwowania żywności, a co się z tym wiąże, wzrasta liczba producentów tego typu żywności. Wymusza to rozwój rynku usług chłodniczych.

Przeczytaj także: Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH

W ciągu ostatnich lat ogromnie wzrosła liczba produktów spożywczych, których mrożenie jest głównym sposobem na przedłużenie okresu przydatności do spożycia.

Jeszcze parę lat temu w ten sposób przechowane były tylko mięso, warzywa, owoce i lody. Obecnie są to także dania gotowe, frytki, produkty typu fast food, pieczywo, pączki, produkty mleczarskie, grzyby, koncentraty do produkcji soków i napojów oraz różnego rodzaju wyroby kulinarne. Warto też wspomnieć, że jeżeli chodzi o wielkość spożycia produktów mrożonych, dopiero gonimy kraje Europy Zachodniej. Potencjał tego rynku jest zatem ogromny.

W Polsce funkcjonuje obecnie około 60 chłodni składowych. Zaledwie kilkanaście z nich zostało wybudowanych w ostatnich pięciu latach i właściwie tylko one spełniają niezbędne wymogi jakościowe i weterynaryjne.

- Trzy czwarte z istniejących obiektów chłodniczych to budowle przestarzałe, wybudowane jeszcze w latach 60. i 70. - mówi Adam Gościniak, prezes zarządu spółki Pago. - Większość z nich będzie musiała zostać zlikwidowana z uwagi na przestarzałą technologię, która jest w nich wykorzystywana, jak również bardzo zły stan techniczny i zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Większość producentów dysponuje zresztą własnymi mroźniami, choć ze względów ekonomicznych nie pokrywają one ich rzeczywistych potrzeb.

Zmiany na rynku żywności mrożonej oraz jej dystrybucji zauważa również Leszek Bednarz, dyrektor ds. marketingu Jago S.A. Zwraca też uwagę na jeszcze jedno zjawisko. - Zmienia się również lokalizacja sprzedaży, ciążąc coraz bardziej w stronę supermarketów oraz rynku tradycyjnego.

Wiąże się to bezpośrednio ze wzrostem liczby tego rodzaju punktów detalicznych. Wzrost powierzchni sprzedaży hipermarketów wyraźnie wyhamował - mówi Leszek Bednarz.

Chłodzenie kompleksowe

Coraz więcej producentów zleca zarządzanie swoim asortymentem firmom logistycznym, w tym chłodniczym. Kompleksowe zarządzanie dostawami produktów mrożonych ma miejsce wówczas, kiedy firma chłodnicza pełni rolę logisty, czyli ogniwa, które pośredniczy pomiędzy producentem żywności mrożonej a jego klientami - zarówno hurtowymi, jak i sieciowymi.

Najlepszym przykładem jest klient sieciowy, którego obsługa jest bardziej złożona niż klienta hurtowego. Producent żywności mrożonej posiada odpowiednie umowy z odbiorcami sieciowymi, które regulują warunki handlowe. Odrębną umowę zawiera z firmą chłodniczą, która pełni rolę logisty. Rola producenta sprowadza się do wyprodukowania odpowiednich ilości i asortymentów. Od tego momentu rozpoczyna się kompleksowa obsługa dostaw, która polega na odbiorze towaru od producenta, utrzymywaniu odpowiednich stanów magazynowych, zarówno od strony ilościowej, jak i rodzajowej, co zapewnia płynną sprzedaż do danej sieci. Kolejnym etapem jest przyjmowanie zamówień oraz wykonywanie awizacji dostaw w poszczególnych punktach detalicznych sieci. Inne świadczone usługi to: kompletacja wysyłek, przeładunki, realizowanie dostaw do poszczególnych punktów oraz obsługa reklamacji w porozumieniu z producentem danego towaru.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: