eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Marnowanie żywności w 2/3 polskich domów

Marnowanie żywności w 2/3 polskich domów

2017-09-23 00:22

Marnowanie żywności w 2/3 polskich domów

Wyrzucone jedzenie © highwaystarz - Fotolia.com

Czy marnowanie żywności jest w Polsce standardem? Niestety okazuje się, że w pewnych przypadkach tak właśnie jest. Jak wynika z badanie zrealizowanego przez IPSOS dla platformy edukacyjnej Kapitalni.org, niemal co piąty z nas przyznaje, że raz w tygodniu wyrzuca jedzenie do śmietnika. Jak wypadamy na tle innych Europejczyków? Nie jest najlepiej. Okazuje się, że pod względem trwonienia pożywienia zajmujemy wysoką, piątą lokatę w UE.

Przeczytaj także: Marnotrawstwo żywności: tony żywności w koszu i 870 mln niedożywionych osób

Okazuje się, że marnowanie żywności to problem, który dotyka polskie społeczeństwo w dość istotnym stopniu. Aż 2/3 respondentów badania zleconego przez platformę edukacyjną Kapitalni.org przyznaje, że zdarzyło im się wyrzucić zakupione produkty spożywcze. Częściej przyznawały się do tego kobiety (70 proc.) niż mężczyzni (57 proc.).
– O tym, że marnowanie żywności jest w naszym kraju dość powszechnym procederem, wiadomo nie od dziś. Panuje konsumpcjonizm i to on w znacznej mierze sprawia, że kupujemy zbyt wiele. Mimo to, fakt, że aż 3/4 z nas przyznaje się do wyrzucania pożywienie jest niepokojący. Tak, jakbyśmy nie zdawali sobie sprawy, że koszty zakupów, przygotowania żywności, a potem również produkcja dużej ilości odpadów obciążają tylko i wyłącznie nasze kieszenie – mówi Tomasz Jaroszek, ekspert Kapitalni.org.

Wyrzucamy za często


Jak pokazują dane Eurostatu, Polacy rocznie wyrzucają blisko 9 mln ton jedzenia, a branża spożywcza jest numerem jeden, jeśli chodzi o marnotrawstwo produktów w naszym kraju.

Do trwonienia pożywienia raz na 2-3 tygodnie przyznaje się 22 proc. ankietowanych przez IPSOS. Dodatkowo, blisko co piąty deklaruje, że robi to co najmniej raz w tygodniu. Oznacza to, że nagminnie robimy zbyt duże zakupy spożywcze, a w konsekwencji część produktów zamiast na talerze trafia do śmietnika.

Co pocieszające, jedynie 3 proc. badanych na zlecenie platformy edukacyjnej Kapitalni.org przyznaje, że wyrzuca jedzenie codziennie. Jednocześnie ponad 30 proc. deklaruje, że robi to rzadziej niż raz w miesiącu, czyli sporadycznie.
– Można przyjąć, że ta grupa to osoby, które rozsądnie planują zakupy i dzięki temu nie marnują produktów oraz wydawanych na nie pieniędzy. Planowanie i gospodarność to podstawy umiejętnego zarządzania budżetem domowym – komentuje Agnieszka Szczepanik, kierownik projektu Kapitalni.org.

fot. highwaystarz - Fotolia.com

Wyrzucone jedzenie

65 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia.


Jak wynika z badania, młodzi Polacy to osoby najczęściej trwoniące jedzenie. Blisko co dziesiąty badany wskazał, że część zakupionych przez niego produktów spożywczych każdego dnia ląduje w koszu. Natomiast 5 proc. osób w wieku 45-55 deklaruje, że nie wyrzuca żywności do śmietnika. Świadczy to o tym, że najmłodsze pokolenie nie wyniosło z domu dobrych przyzwyczajeń gospodarowania finansami, również w kwestii robienia zakupów. Tymczasem możemy stwierdzić, że starsi z racji zdobytego doświadczenia w sposób bardziej przemyślany dysponują swoimi funduszami.

Pozbywamy się nieświeżych produktów


Z ubiegłorocznych badań CBOS wynika, że do koszy w naszym kraju najczęściej trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków. Nie jest więc zaskakujące, że w badaniu Kapitalni.org jako najważniejszą przyczynę wyrzucania jedzenia ankietowali wskazują zepsucie bądź nieświeżość żywności (tę odpowiedź wybrało prawie 75 proc. ankietowanych). Ponad połowa z nas pozbywa się produktu, kiedy mija jego data ważności. Z kolei 13 proc. przyznaje, że główną przyczyną jest zbyt duża liczba kupionych produktów. Największą skłonność do nadmiernych (i niepotrzebnych) zakupów mają badani w wieku 20-24 – gdzie jako przyczynę marnotrawstwa wskazał ten czynnik co piąty badany. W grupie 45-55 lat przyznaje się do tego o połowę mniej osób.
– Aby uniknąć nagminnego trwonienia jedzenia, powinniśmy wypracować sobie sposób na robienie zakupów. Przed wybraniem się do sklepu, spiszmy na kartce wszystkie produkty, które chcemy kupić, dzięki temu unikniemy kupowania zbyt dużej ilość pożywienia. Ponadto, powinniśmy uporządkować naszą lodówkę oraz szafki. Bałagan sprawia, że nie wiemy, co tak naprawdę znajduje na naszych półkach. W konsekwencji ponownie kupujemy te same produkty, a stare lądują w koszu. Jeżeli mamy problem z planowaniem zakupów i marnowaniem żywności, warto skorzystać z kursu i kalkulatora wydatków dostępnych na platformie Kapitalni.org – mówi Tomasz Jaroszek, ekspert Kapitalni.org.

Zakupowe zwyczaje Polaków


Jak pokazuje badanie Kapitalni.org, wybierając się na zakupy spożywcze Polacy lubią wygodę, przy czym liczy się dla nas również jakość sklepu. Korzystna lokalizacja, stosunkowo niskie ceny i szeroki wybór towaru to czynniki, które odgrywają dużą rolę dla przeciętnego konsumenta.

Robienie zakupów do domu 2-3 razy w tygodniu deklaruje blisko połowa ankietowanych. Niewiele mniej, bo 42 proc. wskazuje, iż sklepy odwiedza codziennie. A czym kierują się kupujący przy wyborze miejsca zakupów? Lokalizacja ma kluczowe znaczenie dla 47 proc. badanych – wybieramy te sklepy, które znajdują się blisko naszego miejsca zamieszkania. Aż 40 proc. osób badanych zwraca uwagę na aktualne promocje. Równie często kierujemy się atrakcyjnością cen oraz szerokim asortymentem produktów – te odpowiedzi wskazało po 39 proc. ankietowanych.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Przeczytaj także

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: