eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozyBarszcz z uszkami króluje na stole w Boże Narodzenie

Barszcz z uszkami króluje na stole w Boże Narodzenie

2024-12-05 13:29

Barszcz z uszkami króluje na stole w Boże Narodzenie

Jakie potrawy królują na stole w Boże Narodzenie? © Freepik

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Provident Polska jak co roku sprawdził, jakie potrawy będą królowały na świątecznych stołach w Boże Narodzenie 2024. Niezmiennie obowiązkową pozycją na wigilijnym stole będzie barszcz czerwony z uszkami. Ponad połowa Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Co jeszcze znajdzie się w tym roku na naszych stołach?

Przeczytaj także: Barszcz z uszkami, pierogi i karp. Tak smakuje polskie Boże Narodzenie

Jeśli chodzi o świąteczne smaki, ciekawe niuanse możemy wyczytać porównując przede wszystkim kwestię wieku i miejsca zamieszkania. Wybory kulinarne okazują się być za to niezależne od poziomu wykształcenia ankietowanych czy nawet ich łącznego miesięcznego dochodu – podkreśla Karolina Łuczak, Rzeczniczka Provident Polska.

Najpopularniejsze potrawy tradycyjne


Barszcz z uszkami od lat święci triumf popularności wśród osób w każdym wieku. Ponad 50 proc. ankietowanych deklaruje, że także w tym roku będzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Co ciekawe – bez barszczu z uszkami nie wyobrażają sobie świąt bardziej kobiety (55 proc.) niż mężczyźni (44,9 proc.).

Na podium ukochanych przez Polaków dań na święta pierogi zajmują od lat stabilne drugie miejsce (41,7 proc.). Inny klasyk w postaci sałatki jarzynowej jest obecny na stole co piątego badanego, choć to i tak spadek w porównaniu do dwóch lat wstecz, kiedy sałatkę przygotowywało obowiązkowo ¼ respondentów. Polacy nadal lubią karpia i to on wyprzedza sałatkę w statystykach konsumuje go 35,5 proc. wszystkich badanych – choć zapewne respondenci mają różne sposoby na jego przygotowanie. Sympatia do kompotu z suszu rośnie za to z wiekiem – w grupie najmłodszych (18-24 lat) ceni go tylko 2,4 proc. badanych, a w pokoleniu 55 plus fanem jest już co piąty respondent.

fot. mat. prasowe

Święta Polaków 2024

Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez barszczu z uszkami.


Istnieją też różnice w gustach


Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i polskiej kuchni kresowej. Najczęściej jada się ją na święta zgodnie z tradycją pochodzenia dania na Podlasiu (14,9 proc.). Jej wyjątkowość odzwierciedla się także w całościowym badaniu respondentów – przygotowuje ją raptem trzy procent wszystkich ankietowanych. W tym gronie przywiązani do dania są najstarsi (osoby powyżej 65 roku życia) i mieszkańcy dużych miast (ponad 5 proc. badanych dla obu kategorii). Kutii według badania nie przyrządza się w ogóle w województwie kujawsko-pomorskim czy na południu Polski (małopolskie, świętokrzyskie). Najczęściej jada się ją na święta – zgodnie z tradycją pochodzenia dania – na Podlasiu (14,9 proc.).

Z dań zawierających tradycyjnie kojarzony z Bożym Narodzeniem mak przyrządza się m.in. kluski z makiem (5,3 proc. ankietowanych), ale składnik ten znajduje i tak największą popularność w makowcu (12,8 proc.). Status klasyka zachowuje też sernik (12,6 proc.).

Wcale nieoczywistym wyborem wśród słodkości są pierniki – piecze je i zajada tylko 8,4 proc. respondentów, i to najwięcej w młodszych grupach wiekowych (10,7 proc. dla grupy wiekowej 25-34 lat i aż co trzeci wśród osób mających od 18 do 24 lat). Są też one wyraźnie bardziej lubiane przez kobiety (10,4 proc.) niż przez mężczyzn (6,2 proc.).

Gotowanie i pieczenie od zera


Niektóre z ulubionych dań i wypieków Polaków wymagają przygotowania dużo wcześniej przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, jak na przykład kapusta wigilijna czy wspomniane pierniki. Zaplanowanie kupna odpowiednich produktów, a następnie realizacja kilku etapów przepisów, może pochłaniać dużo czasu, ale też pieniędzy. Alternatywą są produkty gotowe albo półprodukty, które przeszły już wcześniej wstępną obróbkę, w związku z czym czas przygotowania posiłku z ich wykorzystaniem znacznie się skraca.
Polki i Polacy wkładają imponujący wysiłek w domowe przygotowania świątecznych potraw, zarówno w dniu świąt, jak i kilka dni przed oficjalnym startem celebracji. Większość ulubionych dań i wypieków robi od zera. Aż 46,3 proc. respondentów deklaruje, że nie wykorzystuje półproduktów podczas gotowania na święta – podsumowuje Karolina Łuczak.

O badaniu:
Barometr Providenta to cykliczne badanie Polaków, które pozwala na lepsze rozumienie zachowań i decyzji finansowych konsumentów. Badanie zostało zrealizowane przez Danae sp. z o.o. metodą CAWI na próbie N=1000 dorosłych Polaków, w listopadzie 2024 r.


oprac. : Marta Kamińska / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (1)

  • Re: Barszcz z uszkami króluje na stole w Boże Narodzenie

    AlicjaK13 / 2024-12-06 12:22:39

    Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu z uszkami. Nie mam czasu ani chęci stać przy garnkach, dlatego zamawiam gotowy z Akademii z dostawą roomservice. Smakuje jak u mamy :) odpowiedz ] [ cytuj ]

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: