-
Koniunktura przemysłowa IV 2017
... w pozytywnym tonie, najlepiej od lutego 2008 r. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia nie odbiega od wzrostowych tendencji – oceny koniunktury są lepsze niż miesiąc temu ... (59,4% w kwietniu br., 59,9% przed rokiem). Od połowy 2013 r. stopniowo zwiększa się znaczenie bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników ...
-
Koniunktura przemysłowa V 2017
... niż w maju ostatnich czternastu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia nie odbiegają od wzrostowych tendencji – oceny koniunktury są podobne jak miesiąc ... niedostatecznym popytem (z 33,3% do 26,4%). Od 2013 r. zwiększało się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (69,0% w maju 2013 r., 74,3% w maju 2014 r.). W maju br ...
-
Koniunktura przemysłowa VI 2017
... niż w czerwcu ostatnich dziewięciu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia nie odbiegają od wzrostowych tendencji – oceny koniunktury są lepsze niż ... niedostatecznym popytem (z 37,7% do 32,7%), której znaczenie zmniejszało się od połowy 2013 r. Usługi W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji transport i ...
-
Sektor MSP a płatności kartą Visa Business
... wartości płatności wyniósł 20%, a liczby transakcji aż 35% – oraz kategoria Gastronomia (wzrost wartości płatności o 16% i ich liczby o 18%). Największą średnią kwotę ... Usługi w całkowitej wartości wydatków MSP dokonywanych kartami debetowymi Visa Business wzrósł w 2013 r. o 13%, przy jednoczesnym wzroście liczby transakcji o 25%. Karty Visa ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2016
... są nieco ostrożniejsze niż przed miesiącem i przed rokiem. Zakwaterowanie i gastronomia w pozytywnych nastrojach od lutego br., w październiku br. oceny ... nie napotyka na bariery w prowadzeniu bieżącej działalności (4,4% przed rokiem). Od 2013 r. utrzymuje się wysoki odsetek firm zgłaszających bariery związane z kosztami zatrudnienia (61,2% ...
-
Koniunktura przemysłowa XI 2016
... są podobne jak przed miesiącem i lepsze niż przed rokiem. Zakwaterowanie i gastronomia w pozytywnych nastrojach od lutego br., ale w listopadzie br. - po raz ... że nie napotyka na bariery w prowadzeniu bieżącej działalności (4,1% przed rokiem). Od 2013 r. utrzymuje się wysoki odsetek firm zgłaszających bariery związane z kosztami zatrudnienia (60,9% ...
-
Koniunktura przemysłowa VII 2017
... się lepiej niż w czerwcu i w lipcu ostatnich dziewięciu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia nieco gorsze niż miesiąc temu, ale korzystniejsze niż w ... zatrudnienia (60,2% w lipcu br., 60,5% przed rokiem). Od połowy 2013 r. stopniowo zwiększa się znaczenie bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników ...
-
Koniunktura przemysłowa VIII 2017
... lepiej niż w lipcu i w sierpniu ostatnich dziewięciu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia są podobne jak miesiąc temu, ale korzystniejsze niż w ... w istotnym stopniu (z 53,3% do 44,5%). Od 2013 r. zwiększa się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (74,8% w sierpniu 2013 r., 78,5% w sierpniu 2014 r.). W sierpniu br. ...
-
Koniunktura przemysłowa IX 2017
... (61,8% we wrześniu br., 61,1% przed rokiem). Od połowy 2013 r. stopniowo zwiększa się znaczenie bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych ... ,4% do 26,2%). We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 5,1 (przed miesiącem plus 14,7). Poprawę koniunktury odnotowuje ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2017
... październiku ostatnich dziewięciu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia są ostrożniejsze niż miesiąc temu, ale korzystniejsze niż w ... istotnym stopniu (z 52,9% do 41,2%). Od 2013 r. zwiększa się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (76,0% w październiku 2013 r., 79,3% w październiku 2014 r.). W październiku br. ...
-
Koniunktura przemysłowa XII 2017
... w grudniu ostatnich czternastu lat. Nastroje w jednostkach z obszaru zakwaterowanie i gastronomia są ostrożniejsze niż miesiąc temu, ale korzystniejsze niż w grudniu ... oraz konkurencją na rynku (z 52,0% do 39,6%). Od 2013 r. zwiększa się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (73,4% w grudniu 2013 r., 76,5% w grudniu 2014 r.). W grudniu br. ...
-
Koniunktura przemysłowa VI 2015
... utrzymuje się na zbliżonym poziomie od początku 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej. W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 8 (przed miesiącem plus ...
-
Koniunktura przemysłowa I 2015
... (48% w styczniu br., 50% w analogicznym miesiącu ub. r.). Od 2013 roku stopniowo wzrasta wykorzystanie mocy produkcyjnych w przetwórstwie przemysłowym (w styczniu br. ... gospodarczej. W styczniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 6 (przed miesiącem minus 8). Poprawę koniunktury ...
-
Koniunktura przemysłowa IV 2015
... (50% w kwietniu br., 53% przed rokiem). Od początku 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej. W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 4 (przed miesiącem plus 1). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa V 2015
... się na zbliżonym poziomie od początku 2011 r. Od początku 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej. W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 7 (przed miesiącem plus 4). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa VII 2015
... poziomie od początku 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (33% w lipcu br.) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (32% w lipcu br.). W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 9 (przed ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2012
... prognoz z lutego. W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 1 (przed miesiącem minus 10). Poprawę koniunktury ... w przemyśle i 31% w budownictwie planuje ponoszenie nakładów inwestycyjnych w 2013 roku. Przedsiębiorcy prowadzący działalność przemysłową jako najczęściej ...
-
Koniunktura przemysłowa IV 2014
... oraz konkurencją na rynku (57% w kwietniu bieżącego i ubiegłego roku). W porównaniu z kwietniem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z ... . W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 4 (przed miesiącem minus 1). ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2015
... (49% w marcu br., 51% przed rokiem). Od początku 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej. W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 1 (przed miesiącem minus 7). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa VIII 2015
... poziomie od początku 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się systematycznie znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (34% w sierpniu br.) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (30% w sierpniu br.). W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 6 (przed ...
-
Koniunktura przemysłowa IX 2015
... r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (34% we wrześniu br.) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (uciążliwość tej bariery spadła w największym stopniu w skali roku – z 36% do 29%). We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2015
... stycznia 2013 r. zmniejsza się znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (33% w październiku br., 36% przed rokiem) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (uciążliwość tej bariery spadła w największym stopniu w skali roku – z 32% do 28%). W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia ...
-
Koniunktura przemysłowa XI 2015
... 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (31,0% w listopadzie br., 35,3% przed rokiem) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (28,8% w listopadzie br., 31,9% przed rokiem). W listopadzie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na ...
-
Koniunktura przemysłowa VII 2016
... 56,9% przedsiębiorstw, 59,1% w analogicznym miesiącu ub. r.). Od początku 2013 r. przedstawiciele badanych firm coraz rzadziej sygnalizują problemy związane z niedostatecznym ... 46,1% przed rokiem). W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 9,6 (przed miesiącem plus 11,1). ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2020. Jest gorzej niż przed miesiącem
... koniunktury gospodarczej W bieżącym miesiącu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 5,8 – najniższym od grudnia 2013 r. Zakwaterowanie i gastronomia – wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury gospodarczej Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się w bieżącym miesiącu na poziomie minus 9,1 czyli ...
-
Koniunktura przemysłowa II 2015
... zatrudnienia (56% w lutym br., 59% przed rokiem). Od początku 2013 r. przedstawiciele firm handlowych sygnalizują stopniowy spadek od-czuwania barier związanych z niedostatecznym popytem ... do 35%). W lutym wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 7 (przed miesiącem minus 6). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa I 2016
... utrzymuje się na zbliżonym poziomie od początku 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się znaczenie bariery związanej z niedostatecznym popytem (34,0% w styczniu br., 34,9% przed rokiem). W styczniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 1,6 (przed miesiącem minus 3,7). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa V 2016
... przed rokiem). W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 11,9 (przed miesiącem plus 10,3). ... uciążliwość bariery związanej z niedostatecznym popytem (z 44,4% do 35,6%). Od połowy 2013 r. stopniowo rośnie znaczenie bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników i ...
-
Koniunktura przemysłowa XII 2015
... początku 2011 r. Od stycznia 2013 r. zmniejsza się znaczenie barier związanych z niedostatecznym popytem (33,4% w grudniu br., 35,7% przed rokiem) oraz niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (30,6% w grudniu br., 30,2% przed rokiem). W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie ...
-
Koniunktura przemysłowa II 2016
... to bariera, której znaczenie w skali roku spadło w największym stopniu. Przedsiębiorcy od początku 2013 r. odnotowywali coraz mniejsze trudności związane z niepewnością ogólnej ... rzecz budżetu. W lutym wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 0,8 (przed miesiącem minus 1,6). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2016
... nie zmieniają się w znaczącym stopniu. Od 2013 r. zwiększało się stopniowo wykorzysta-nie mocy produkcyjnych (60,4% w marcu 2013 r., 68,5% rok później). W marcu br ... popytem. W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 4,8 (przed miesiącem plus 0,8). Poprawę koniunktury ...
-
Koniunktura przemysłowa IV 2016
... 57,5% przedsiębiorstw, 58,7% w analogicznym miesiącu ub. r.). Od początku 2013 r. przedstawiciele badanych firm coraz rzadziej sygnalizują problemy związane z niedostatecznym popytem ... przed rokiem). W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 10,3 (przed miesiącem plus 4,8). ...
-
Koniunktura przemysłowa VI 2016
... 59,1% przedsiębiorstw, 58,3% w analogicznym miesiącu ub. r.). Od początku 2013 r. przedstawiciele badanych firm coraz rzadziej sygnalizują problemy związane z niedostatecznym ... 45,5% przed rokiem). W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 11,1 (przed miesiącem plus 11,9). ...
-
Koniunktura przemysłowa VIII 2016
... stopniu). W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 5,0 (przed miesiącem plus 9,6). Poprawę koniunktury ... związanej z niedostatecznym popytem (z 41,8% do 33,6%). Rosnące od połowy 2013 r. znaczenie bariery związanej z niedoborem wykwalifikowanych pracowników od czerwca ...
-
Koniunktura przemysłowa IX 2016
... na bariery w prowadzeniu bieżącej działalności (4,6% przed rokiem). Od 2013 r. utrzymuje się wysoki odsetek firm zgłaszających bariery związane z kosztami ... stopniu). We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 0,3 (przed miesiącem plus 5,0). Poprawę koniunktury odnotowuje ...