eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Zrównoważone rolnictwo: czy pochodzenie upraw ma znaczenie?

Zrównoważone rolnictwo: czy pochodzenie upraw ma znaczenie?

2016-06-08 10:19

Przeczytaj także: Rynek tworzyw sztucznych, czyli recykling i inne wyzwania


Na jego znaczenie zwraca uwagę Organizacja Narodów Zjednoczonych. Wśród 17 Globalnych Celów Zrównoważonego Rozwoju ogłoszonych przez nią 25 września 2015 r. znalazł się ten mówiący o promocji zrównoważonego rolnictwa. Marka Knorr odpowiada na ten apel, uważając, że działania te są ważnym krokiem kierowanym w stronę zrównoważonego przemysłu spożywczego i mogą prowadzić do zabezpieczenia wszystkim ludziom na świecie dostaw żywności.

fot. mat. prasowe

Większość badanych chce wiedzieć, w jaki sposób pozyskiwane są składniki ich jedzenia

Sposób pozyskiwania składników żywności jest istotny dla 81% Polaków, znacznie mniejszą wagę przywiązują do tego Brytyjczycy.


Dowodzą tego kolejne postępy w realizacji Planu życie w sposób zrównoważony firmy Unilever. Podejmowane są działania na różnych etapach tworzenia produktów - od pozyskiwania surowców, dostarczania ich do fabryk, po wskazówki dotyczące stosowania produktów przez konsumentów. Zgodnie z założeniami, do 2020 r. 100% surowców do produktów Knorr będzie pozyskiwanych z upraw zarządzanych w sposób zrównoważony, a już teraz 92% z 13 kluczowych warzyw i ziół pochodzi z takich gospodarstw.
Rolnicy dostarczający składniki do produktów Knorr są zobowiązani przestrzegać szczegółowych zasad zrównoważonego rolnictwa, przykładowo w zakresie nawadniania pól. Prawie 70% powierzchni wód na świecie jest wykorzystywanych w rolnictwie. Odpowiednia dystrybucja wody może przyczynić się do ochrony zasobów wodnych na świecie, zaś właściwe nawadnianie wpływa na zdrowotność i smak upraw. Dlatego rolnicy dostarczający składniki do produktów Knorr używają specjalnych urządzeń - tensjometrów - do pomiaru wody w glebie oraz stosują systemy irygacyjne. Stosowanie tego typu metod w uprawie żywności może być krokiem do spowolnienia zmian klimatycznych.

fot. mat. prasowe

Odsetek upraw, które Knorr pozyskiwał ze źródeł zrównoważonych w latach 2010-2015

Obecnie 60% upraw pochodzi ze źródeł zrównoważonych.


O badaniu
Badanie Ipsos dla Unilever zostało przeprowadzone na zlecenie marki Knorr w okresie grudzień 2015 - styczeń 2016 na 12 000 konsumentach w 6 europejskich krajach (Francja, Polska, Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania, Holandia). Ankietowani odpowiadali na pytania mające ukazać ich stosunek do składników pochodzących z upraw zrównoważonych. Badanie jest częścią kampanii Knorr "Smak pełen uczuć". Jej celem jest zrozumienie zachowań dotyczących gotowania i jedzenia konsumentów w różnych krajach Europy.

poprzednia  

1 2

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: