eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › branża gastronomiczna
  • HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    10:04 04.08.2021

    Wprawdzie branża HoReCa to jeden z sektorów, który w największym stopniu odczuł negatywne skutki pandemii, to jednak okazuje się, że dość szybko też staje ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    12:33 09.07.2021

    Gastronomia to jeden z sektorów, który dość dotkliwie odczuł negatywne skutki pandemii. I wprawdzie spora część komplikujących jej życie obostrzeń już została zniesiona, to jednak teraz nadszedł dla niej czas wyzwań. To jeden z wniosków, do których prowadzi zrealizowana przez Deloitte ankieta "Global State of Consumer Tracker". Mowa jest m.in. o ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauratorzy wrócili do pracy

    Restauratorzy wrócili do pracy

    09:50 17.05.2021

    ... i nos. Obsługa kelnerska przez cały czas ma pracować w maseczkach. Nowe regulacje, tym razem pozwalające na działanie ogródków restauracyjnych, spowodowały, że branża liczy na odrobienie strat i walczy o swoje. Na razie lokale muszą co prawda dostosować się do wymogów prawnych i zainwestować w odpowiednie wyposażenie ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    10:01 13.04.2021

    Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    10:15 09.04.2021

    ... rozwiązuje problemu. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że w ubiegłym roku branża gastronomiczna mogła stracić nawet 30 mld zł. 15 tys. restauratorów jest na ... również zapowiedzi otwarcia ogródków – mówi Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor. – Branża, która nigdy nie była prymusem, jeśli chodzi o jakość rozliczeń z dostawcami ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • Sprzedaż pieczonych kurczaków wymaga kasy fiskalnej on-line

    Sprzedaż pieczonych kurczaków wymaga kasy fiskalnej on-line

    13:34 29.03.2021

    ... detalicznej i automatów sprzedażowych. Z kolei punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp. Jednocześnie stała placówka gastronomiczna to placówka czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca ... WIĘCEJ

    Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, podatek VAT
  • HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    00:10 14.03.2021

    ... z ZUS, dotacje do pensji w ramach tarcz antykryzysowych, obniżki czynszów i opłat) współpraca z instytucjami finansowymi (odroczenie spłat kredytów, niskooprocentowane kredyty pomostowe) Branża eventowa praktycznie polega wyłącznie na dotacjach i ulgach państwowych. Wśród przedstawicieli lokali opinie nt. pomocy ze strony państwa są podzielone ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    11:24 27.01.2021

    Niespodziewany wybuch pandemii postawił wiele biznesów pod przysłowiową ścianą. W szczególnie trudnym położeniu znalazła się m.in. gastronomia, którą obejmowały kolejne lockdowny. Obecnie, co najmniej do końca stycznia br., bary, restauracje, kawiarnie itp. muszą pozostać zamknięte. Jedyne, co mogą robić, to świadczyć usługi na wynos. Niewątpliwie ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Zadłużenie HoReCa w 2020 wzrosło o 1/3

    Zadłużenie HoReCa w 2020 wzrosło o 1/3

    12:32 22.01.2021

    ... wielu sektorów gospodarki. Szczególnie ucierpiała branża HoReCa, której zadłużenie wzrosło w 2020 roku do niemal 280 mln zł - tak wynika z ... należności w sektorze mierzy się rynek województwa mazowieckiego. Blisko co piąta zadłużona firma hotelarska lub gastronomiczna działa w tym regionie. Dalej plasuje się Śląsk i Dolny Śląsk. Najmniejsze długi, ... WIĘCEJ

    Tematy: HoReCa, branża HoReCa, branża gastronomiczna, gastronomia
  • Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    11:39 18.01.2021

    Adw. Rafał Olejnik, ekspert z Kancelarii Dowlegal Adwokaci zwraca uwagę na szereg niejasności, które towarzyszą istniejącym regulacjom prawnym, wynikającym głównie z obecnych rozporządzeń. Punktem wyjścia do rozważań na temat bezprawności działania rządzących jest art. 22 Konstytucji. Nie możemy zapominać, że jest to naczelny akt prawny, z którego ... WIĘCEJ

    Tematy: lockdown, koronawirus, COVID-19, biznes


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: