Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc
2009-04-06 12:26
Przeczytaj także: Spożywczy rynek hurtowy w 2008 r.
Podrożało już mięso, tłuszcze roślinne, ryby i produkty zbożowe. Od grudnia 2008 do lutego 2009 r. żywność podrożała tylko o 1,8 proc. W lutym średnie ceny żywności były wyższe w stosunku do lutego 2008 r. o 3,5 proc. Ale przed świętami może być znacznie drożej.- Biorąc pod uwagę zwyżki cen na niektórych rynkach, jakie miały miejsce w marcu, można szacować, że świąteczny koszyk zakupów będzie o 5-8 proc. droższy - powiedziała PAP dr Krystyna Świetlik z Instytutu.
Najbardziej podrożały warzywa: o 12 proc., wyroby mięsne są droższe o 7 proc., pieczywo i przetwory mączne o 6 proc., za ryby trzeba zapłacić więcej średnio o 5 proc. Tłuszcze podrożały o 3 proc. Tańsze niż przed rokiem o 12 proc. jest masło, ale smalec kosztuje więcej o 26 proc., a margaryna o 15 proc.
W stosunku do cen sprzed roku, tańsze jest mleko i jego przetwory oraz owoce, głównie za sprawą cen jabłek, które kosztują średnio o 40 proc. mniej.
Wartość koszyka świątecznych zakupów zależy jednak w dużym stopniu od jakości wybieranych produktów. Można znaleźć wiele artykułów oferowanych po atrakcyjnych cenach, ale eksperci przestrzegają przed wyborem niektórych szczególnie tanich produktów. Z kontroli przeprowadzonych w dyskontach wynika, że jakość najtańszej żywności nie jest najlepsza.
oprac. : Handel-Net.pl
Przeczytaj także
-
Ograniczenia marż obniżą ceny żywności?
-
Bakalland SA przejął spółkę Gardenia
-
Co z eksportem żywności?
-
Rynek spożywczy 2008: produkty luksusowe
-
DNB Bank Polska: nie ma co liczyć na tanie owoce i warzywa
-
Przemysł spożywczy w Polsce kwitnie mimo rosyjskiego embarga
-
Polska: wydarzenia tygodnia 14/2015
-
Rynek słodyczy w Polsce 2013
-
Globalny rynek czekolady przed zmianami