eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc

Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc

2009-04-06 12:26

Nawet o 8 proc. więcej niż przed rokiem wyniosą przeciętnie koszty zakupu produktów na wielkanocny stół, szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Przeczytaj także: Spożywczy rynek hurtowy w 2008 r.

Podrożało już mięso, tłuszcze roślinne, ryby i produkty zbożowe. Od grudnia 2008 do lutego 2009 r. żywność podrożała tylko o 1,8 proc. W lutym średnie ceny żywności były wyższe w stosunku do lutego 2008 r. o 3,5 proc. Ale przed świętami może być znacznie drożej.

- Biorąc pod uwagę zwyżki cen na niektórych rynkach, jakie miały miejsce w marcu, można szacować, że świąteczny koszyk zakupów będzie o 5-8 proc. droższy - powiedziała PAP dr Krystyna Świetlik z Instytutu.

Najbardziej podrożały warzywa: o 12 proc., wyroby mięsne są droższe o 7 proc., pieczywo i przetwory mączne o 6 proc., za ryby trzeba zapłacić więcej średnio o 5 proc. Tłuszcze podrożały o 3 proc. Tańsze niż przed rokiem o 12 proc. jest masło, ale smalec kosztuje więcej o 26 proc., a margaryna o 15 proc.

W stosunku do cen sprzed roku, tańsze jest mleko i jego przetwory oraz owoce, głównie za sprawą cen jabłek, które kosztują średnio o 40 proc. mniej.

Wartość koszyka świątecznych zakupów zależy jednak w dużym stopniu od jakości wybieranych produktów. Można znaleźć wiele artykułów oferowanych po atrakcyjnych cenach, ale eksperci przestrzegają przed wyborem niektórych szczególnie tanich produktów. Z kontroli przeprowadzonych w dyskontach wynika, że jakość najtańszej żywności nie jest najlepsza.

oprac. : Handel-Net.pl Handel-Net.pl

Przeczytaj także

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: