Przemysł przetwórczy: Rosja kontroluje polskie mięso
2007-11-14 12:45
Przeczytaj także: Rosyjskie embargo wciąż obowiązuje
Inspekcja trwać będzie 2 tygodnie i prowadzona będzie przez 9 inspektorów FR podzielonych na 2 grupy w liczbie 4 i 5 osób, a obejmować będzie około 20 zakładów.W kontrolach, jako obserwatorzy uczestniczyć będą inspektorzy Biura Żywności i Żywienia z Dublina, a ich udział obejmować będzie ewentualne wyjaśnienia dotyczące wymagań prawodawstwa UE w zakresie działalności zakładów podlegających kontroli.
Projekt raportu z wizyty zostanie przesłany w ciągu 25 dni roboczych do Komisji Europejskiej.
Obecnie zatwierdzone do eksportu do Federacji Rosyjskiej są 62 zakłady mleczarskie, paszowe, jajczarskie i przetwórstwa mięsa, z czego 43 zakłady prowadziły eksport w 2007r.
Kontrole nie będą obejmować żadnych nowych zakładów oraz podmiotów posiadających uprawnienia do eksportu mięsa świeżego.
oprac. : Grzegorz Gacki / Polska.pl
Przeczytaj także
-
Rosyjskie embargo na polskie mięso zniesione?
-
Branża mleczarska 2014: wysokie kary i kwitnący handel zagraniczny
-
Sankcje nałożone na Rosję spowodują spadek jej PKB o 15-20 proc.
-
Polska droga mleczna
-
Afrykański pomór świń w Polsce. Duży problem hodowców i eksporterów wieprzowiny
-
Rosja wstrzymała import unijnej wieprzowiny
-
Branża mleczarska: szanse i zagrożenia
-
Producenci mleka otrzymają pomoc z UE
-
Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski