eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › mięso
  • Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski

    Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski

    11:30 30.09.2009

    ... produktu. "Produkt nie powinien znaleźć się na rynku, gdyż są problemy z udokumentowaniem drogi, jaką przebyło mięso ze Szwecji do Polski" - powiedział Jażdżewski na antenie TVN24. Mięso zostało sprowadzone do Polski w 2007 r. Produkt miał postać pozbawionego cieczy proszku mięsnego. Jego odbiorcami było 12 ... WIĘCEJ

    Tematy: konserwy, karma dla zwierząt, mięso, przetwórstwo mięsne
  • Świńska grypa osłabia handel mięsem

    Świńska grypa osłabia handel mięsem

    14:05 04.05.2009

    Trzy państwa produkujące duże ilości wieprzowiny wzywają do zachowywania higieny i niewykorzystywania świńskiej grypy jako pretekstu do ograniczenia handlu mięsem. USA, Kanada i Meksyk zaapelowały wspólnie w sobotę, aby świńska grypa nie stała się pretekstem do ograniczeń w handlu międzynarodowym. Ministrowie rolnictwa tych krajów: Tom Vilsack ( ... WIĘCEJ

    Tematy: handel mięsem, świńska grypa, mięso, przemysł mięsny
  • Dodatki do wędlin coraz popularniejsze

    Dodatki do wędlin coraz popularniejsze

    14:13 20.03.2009

    ... średnio żyją tylko 6 miesięcy. Inaczej wygląda i smakuje mięso młodej świni, inaczej dwuletniej. Według starych technologii mięso po uboju było chłodzone 2-3 doby. W tym ... oraz rolnictwa, najbardziej popularnym dodatkiem jest peklosól, która utrwala barwę i konserwuje mięso. Jest stosowana od ponad 150 lat. Niektórzy uważają, że ze względu ... WIĘCEJ

    Tematy: dodatki do żywności, dodatki do wędlin, wędliny, producenci wędlin
  • Branża mięsna w 2008r.

    Branża mięsna w 2008r.

    11:37 30.12.2008

    ... Ogólnoświatowy kryzys i widmo recesji spowodują bowiem zapewne ograniczenie popytu na polskie mięso na rynkach eksportowych. Aprecjacja złotego w połączeniu z drożejącym surowcem i ... był mniej odczuwalny, gdyż krajowy surowiec często był zastępowany przez mięso importowane. Słabość europejskiej waluty w bieżącym roku zachęcała wręcz do kupowania ... WIĘCEJ

    Tematy: mięso, produkty mięsne, przetwórstwo mięsne, branża mięsna
  • Rynek wędlin 2008: producenci nieznani

    Rynek wędlin 2008: producenci nieznani

    10:21 13.12.2008

    61% Polaków spośród wszystkich rodzajów wędlin wybiera szynkę. Statystyczne gospodarstwo domowe kupuje przeważnie 25-50 dag wędlin w ciągu tygodnia, głównie w wyspecjalizowanym sklepie mięsnym. Wizerunkowym liderem jest Sokołów, jednak generalnie siła marek producentów wędlin jest niska. Wędliny wkładamy więc do koszyka, często nie kojarząc z ... WIĘCEJ

    Tematy: mięso, żywność, produkty mięsne, rynek żywności
  • Rosja zniosła embargo na mięso

    Rosja zniosła embargo na mięso

    12:27 20.12.2007

    ... handlu. Dokument określa również takie zasady eksportu, które mają zagwarantować pełny przepływ informacji między punktami granicznymi a służbami weterynaryjnymi. Polskie mięso przestało trafiać na rosyjski rynek w listopadzie 2005 roku, kiedy Moskwa zarzuciła naszym rolnikom i eksporterom fałszowanie certyfikatów weterynaryjnych i fitosanitarnych ... WIĘCEJ

    Tematy: embargo, eksport mięsa, rynek żywności, rosyjskie embargo na polskie mięso
  • Rosyjskie embargo na polskie mięso zniesione?

    Rosyjskie embargo na polskie mięso zniesione?

    13:36 13.12.2007

    Rosyjski minister rolnictwa Aleksiej Gordiejew poinformował po spotkaniu z Markiem Sawickim, iż zawarto porozumienie w sprawie rosyjskiego embarga na polskie mięso - podało RMF FM. Formalnie porozumienie to zacznie obowiązywać za tydzień, ponieważ wówczas zostanie podpisane w Kaliningradzie memorandum o współpracy służb weterynaryjnych obu ... WIĘCEJ

    Tematy: embargo, eksport mięsa, rynek żywności, rosyjskie embargo na polskie mięso
  • Przemysł przetwórczy: Rosja kontroluje polskie mięso

    Przemysł przetwórczy: Rosja kontroluje polskie mięso

    12:45 14.11.2007

    Rozpoczęły się kontrole inspektorów rosyjskich w zakładach sektora mleczarskiego, paszowego oraz przetwórstwa mięsa. Rosyjscy kontrolerzy odwiedzą tylko te zakłady, które posiadają uprawnienia eksportowe do Federacji Rosyjskiej oraz w roku 2007 prowadziły eksport do Federacji Rosyjskiej. Inspekcja trwać będzie 2 tygodnie i prowadzona będzie przez ... WIĘCEJ

    Tematy: rynek żywności, Rosja, produkcja mleka, mleko
  • Rosyjskie embargo wciąż obowiązuje

    Rosyjskie embargo wciąż obowiązuje

    12:48 23.04.2007

    ... Cyprze rosyjskiego ministra rolnictwa Aleksieja Gordiejewa i unijnego komisarza ds. zdrowia Markosa Kyprianu zakończy trwające już 16 miesięcy embargo na polskie mięso, okazały się złudne. Rosyjskiego polityka najwidoczniej nie przekonały zapewnienia o wystarczająco dobrej kontroli w polskich zakładach mięsnych. Kyprianu jeszcze w sobotę był pełen ... WIĘCEJ

    Tematy: embargo, eksport mięsa, rynek żywności, Rosja
  • Polskie mięso wraca na Ukrainę

    Polskie mięso wraca na Ukrainę

    01:27 16.02.2007

    Ukraina poinformowała o dopuszczeniu 23 polskich zakładów mięsnych do eksportu swojej produkcji na teren tego państwa. Zniesienie z dniem 14 lutego 2007 r. embarga na import z Polski mięsa i produktów mięsnych dotyczy wszystkich polskich zakładów kontrolowanych przez ukraińskie służby weterynaryjne. Decyzja ta jest następstwem ustaleń na szczeblu ... WIĘCEJ

    Tematy: eksport mięsa, przemysł żywnościowy, mięso, produkty mięsne

poprzednia  

1 2



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: