11:47 07.02.2019
... . Porady dla konsumentów Kupuj miód ze znanego źródła. Szukaj na opakowaniu nazwy i adresu producenta – wiesz wtedy, kto odpowiada za jego jakość. Koszt wyprodukowania 1 kg miodu w Polsce w zależności od typu pasieki wynosi od kilkunastu do ok. 20 zł. Jeśli miód jest o wiele ...
12:27 11.12.2018
... zastrzeżona, co znaczy, że nie może być stosowana w odniesieniu do artykułów pochodzących z innego miejsca lub produkowanych według innych receptur. Swoją jakość i cechy charakterystyczne zawdzięczają warunkom przyrodniczym i kulturowym panującym w ich rodzimym regionie. Wśród nich wymienić można oscypek, jagnięcinę podhalańską, wiśnię nadwiślańską ...
10:16 12.10.2018
... , czy są różnice w żywności wyprodukowanej dla polskich konsumentów i tych z Europy Zachodniej. Łącznie sprawdzono 64 pary artykułów spożywczych, duża różnica wystąpiła w 8. W 2 przypadkach – produkty na polski rynek były lepsze. Poniżej wyniki. Czekolada Milka Oreo – produkowana dla polskiego konsumenta miała lepszą jakość i była smaczniejsza, co ...
11:57 06.06.2018
... objęła 82 sklepy i 3 hurtownie z całego kraju. Pod lupę wzięto 817 partii żywności. Ponad połowę z nich (427) stanowiły produkty dla małych dzieci, pozostałe ... dla odchudzających się (21). Inspekcja nie badała preparatów dla niemowląt ani żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Nieprawidłowości wystąpiły w 27 kontrolowanych placówkach (31,8 ...
11:13 11.04.2018
Inspekcja Handlowa przyjrzała się wodom mineralnym i źródlanym oraz napojom nazywanym potocznie „wodami smakowymi”. Przeprowadzona kontrola wykazała nieprawidłowości w ponad 10 proc. z przebadanych partii produktów. Zastrzeżenia inspektorów wzbudziła głównie różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów oraz mylące informacje na etykietach. ...
10:30 29.01.2018
... to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz ... - o 12 dni, kaszę manną BIO - o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej - o 173 dni. Resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez ...
00:51 17.12.2017
... że - jak wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową w II kw. br. - jakość dostępnych na naszym rynku ryb, owoców morza i ich przetworów pozostawia ... do sieci handlowych) oraz hurtowni zlokalizowanych na terenie całego kraju. Sprawdzano jakość ryb świeżych, mrożonych, wędzonych, jak również konserwy, marynaty i owoce morza. Wyniki ...
00:54 16.12.2017
Inspekcja Handlowa po raz kolejny już zbadała jakość mięsa i przetworów mięsnych oferowanych przez polskie sklepy i hurtownie. Pod lupę wzięto m.in. białą kiełbasę, tatar i metkę. Wyniki kontroli nie należą ...
13:12 13.12.2017
... prowadzonej z dostawcami masła. Na wnioski jest jednak za wcześnie. Warto podkreślić, że postępowania prowadzone są w sprawie, a nie przeciwko przeciwko przedsiębiorcom. Jakość masła We wrześniu i październiku 2017 r. UOKiK przeprowadził również kontrolę, której celem było sprawdzenie, czy ewentualne naciski sieci handlowych i chęć obniżenia ...
10:19 10.04.2017
... jakości żywności. Warto sięgać po produkty z oznaczeniami: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Rolnictwo ekologiczne, Integrowana produkcja, Jakość Tradycja, System Jakości Wieprzowiny – PQS, QMP – System Jakości Wołowiny oraz QAFP – System Gwarantowanej Jakości Żywności. Polskie ...
Grzegorz Faluszczak GFX-Consulting