eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

2011-11-04 10:19

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010


V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania, tj. 34,8% wszystkich skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

Wyroby mięsne kwestionowano, m. in. z uwagi na nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji, w tym nieuwzględnienie wszystkich surowców wykorzystanych do przygotowania produktu (np. alergenów i soli) oraz nieprecyzyjną nazwę wyrobu gotowego, tj. brakowało rodzaju wędliny, np. kiełbas oraz procesu technologicznego, np. parzenie.

W grupie wyrobów zaliczanych do klasy Premium, tj. wędzonkach, kiełbasach suszonych i podsuszanych zakwestionowano prawidłowść oznakowania 30,1% partii tego rodzaju asortmentu.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 17,9% wszystkich partii przetworów z mięsa czerwonego.

W grupie wyrobów zaliczanych do klasy Premium, tj. wędzonkach, kiełbasach suszonych i podsuszanych zakwestionowano parametry fizykochemiczne odnośnie 13,2% partii tego rodzaju asortmentu.

W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano 1 partię kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych, z uwagi na nierównomierne rozłożenie osłonki na batonach oraz miękką, elastyczną konsystencję nietypową dla tego rodzaju kiełbas.

fot. mat. prasowe

Udział zakwestionowanej liczby partii przetworów z mięsa czerwonego ogółem oraz należących do grupy

Udział zakwestionowanej liczby partii przetworów z mięsa czerwonego ogółem oraz należących do grupy Premium


Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, że niepokojącym faktem jest wysoki procent partii nieprawidłowo oznakowanych. Także w grupie wyrobów zaliczanych do klasy Premium odsetek partii, w których zakwestionowano prawidłowość oznakowania, był znaczący.

Oznakowanie jest elementem, który pozwala konsumentom na zweryfikowanie produktu oraz dostarcza informacji o produkcie.

Na przestrzeni czterech lat udział wszystkich partii nieprawidłowo oznakowanych utrzymuje się na podobnym poziomie, tj. od 32,9% w 2010 r. do 41,0% w 2008 r.

Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że w II kwartale 2011 r., procentowy udział liczby partii przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był wyższy o 4,4 p.p, 5,6 p.p. i 12,9 p.p. w stosunku odpowiednio do 2009 r., 2010 r. i 2008 r.

fot. mat. prasowe

Udział liczby zakwestionowaych partii przetworów z mięsa czerwonego ogółem w IV kwartale 2008 r., IV

Udział liczby zakwestionowaych partii przetworów z mięsa czerwonego ogółem w IV kwartale 2008 r., IV kwartale 2009 r., IV kwartale 2010 r. oraz w II kwartale 2011 r.


poprzednia  

1 ... 3 4

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: