Cypryjskie cytrusy X.2005-V.2006
2006-10-28 00:15
Zestawienie porównawcze 3 ostatnich sezonów eksportowych według gatunków owoców. © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Hossa w eksporcie żywności
Ogólna produkcja owoców cytrusowych w tym okresie wyniosła 125.000 ton, z czego 25.000 ton stanowi wyhodowana na Cyprze krzyżówka Mandora, 32.000 ton – grejpfruty, 25.000 ton pomarańcze typu Valencia i 11.000 ton cytryny. Prawie połowa zbiorów została sprzedana za granice - eksport wyniósł w tym okresie 66.328 ton cytrusów, co w porównaniu z sezonem 2004-2005, kiedy to eksport wyniósł 73.321 ton, oznacza spadek o ok.9,5%.fot. mat. prasowe
Zestawienie porównawcze 3 ostatnich sezonów eksportowych według gatunków owoców.
Głównymi odbiorcami cypryjskich owoców cytrusowych są kraje Unii Europejskiej – 81,8%, do krajów trzecich trafia 18,2% eksportu. Spośród krajów UE w poszczególnych kategoriach największymi odbiorcami są:
fot. mat. prasowe
Cypryjskie cytrusy uprawiane są na 54.000 hektarów głównie w południowo-zachodniej części wyspy, niedaleko Limassol i Pafos. Eksport cytrusów z Cypru prowadzony jest przez wyspecjalizowane firmy producencko-eksportowe posiadające licencje i nadzorowane przez odpowiednie agendy Ministerstwa Rolnictwa, a eksportowany towar posiada wszelkie wymagane w Europie certyfikaty. Największe nasilenie eksportu cytrusów występuje pomiędzy grudniem a kwietniem.
oprac. : Aleksander Walczak / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
-
Wojna w Ukrainie. Czy polscy eksporterzy zastąpią dostawców z Rosji i Białorusi?
-
Brexit: ile straci polski eksport żywności?
-
Mamy rekordowy eksport żywności
-
Przemysł spożywczy w Polsce kwitnie mimo rosyjskiego embarga
-
Polska: wydarzenia tygodnia 14/2015
-
Polska żywność podbija rynki zagraniczne: eksport za 20 mld euro
-
Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała
-
Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba