eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks III kw. 2013

Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks III kw. 2013

2013-11-07 11:30

Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks III kw. 2013

Światowe bezpieczeństwo żywności wzrosło w trzecim kwartale © monticellllo - Fotolia.com

Światowe ceny żywności spadły w trzecim kwartale 2013 roku, co zwiększyło przystępność cenową żywności w większości krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. Pozycja Polski wzrosła o jedno miejsce i kraj jest obecnie na 26. pozycji w zestawieniu, jak wynika z aktualizacji Indeksu.

Przeczytaj także: Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks 2013

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności został opracowany przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont. Narzędzie powstało w celu pogłębiania dialogu na temat bezpieczeństwa żywności na świecie. Indeks bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 107 krajach świata. Co kwartał Indeks jest aktualizowany, aby jak najlepiej odzwierciedlać wpływ globalnych zmian cen żywności na bezpieczeństwo żywności w każdym z państw.

Kwartalne aktualizacje Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności pod względem przystępności cenowej mają na celu wskazanie poziomu podatności krajów na skoki cen żywności. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku tych państw, których ludność cierpi z powodu niedożywienia.

Pozycja Polski w zestawieniu

Zgodnie z ostatnią aktualizacją, Polska z wynikiem 70,3 pkt. zajmuje 26 miejsce w Indeksie, a jej pozycja wzrosła o jedno miejsce od lipca. Jeśli chodzi o kraje sąsiadujące, to lepiej wypadły w zestawieniu m. in. Niemcy (11 miejsce, z 82,1 pkt.) oraz Republika Czeska (23 miejsce, z 72,7 pkt.). Z kolei niżej w Indeksie uplasowały się Słowacja (38 miejsce, 63,6 pkt.), Rosja (39 miejsce, z 62,2 pkt.) oraz Ukraina (47 miejsce, z 59,1 pkt.).

Pod względem osiągalności cenowej żywności Polska jest natomiast na 28 miejscu. Punktacja kraju dla tego wskaźnika to 75 pkt., co stanowi wynik lepszy od średniej światowej o 21 pkt. (przy maksymalnej ilości punktów wynoszącej 100).

Z kolei biorąc pod uwagę dostęp do żywności Polska uzyskała 64,3 pkt., co daje jej 31 miejsce w Indeksie. Jest to wynik lepszy od średniej światowej o 11,4 pkt. Pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności kraj zdobył 75,3 pkt.) i zajmuje 27 miejsce w zestawieniu. Jest to wynik o 17,8 pkt. lepszy od średniej.

Najlepsze wyniki Polska uzyskała m. in. pod względem obecności programów dotyczących bezpieczeństwa żywności (100 pkt.), dostępu do finansowania dla rolników (100 pkt.), standardów odżywiania (100 pkt.) i pewności dostaw (86, 4 pkt.). W kraju jest także bardzo niski odsetek w populacji osób żyjących poniżej granicy ubóstwa (99,8 pkt.)¬. Natomiast obszarem wymagającym poprawy jest poziom wydatków publicznych na badania i rozwój, gdzie Polska uzyskała zaledwie 12,5 pkt., co daje jej 44 miejsce w Indeksie.

– Kwartalne aktualizacje wyników Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności umożliwiają kompleksową ocenę aktualnego poziomu bezpieczeństwa żywności w poszczególnych krajach oraz analizę ich mocnych i słabych stron w tym obszarze – komentuje Piotr Gill, Dyrektor Generalny DuPont Polska. – Cieszy nas awans Polski na 26 miejsce w Indeksie, jak również jej mocne strony, takie jak bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa żywności oraz sprostanie najwyższym standardom odżywiania – dodaje.

fot. monticellllo - Fotolia.com

Światowe bezpieczeństwo żywności wzrosło w trzecim kwartale

Światowe ceny żywności spadły w trzecim kwartale 2013 roku, co zwiększyło przystępność cenową żywności w większości krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. Pozycja Polski wzrosła o jedno miejsce i kraj jest obecnie na 26. pozycji w zestawieniu.


Spadek cen podnosi bezpieczeństwo żywności

W kwartale, który właśnie się zakończył (wrzesień 2013 r.), światowe ceny żywności spadły o około 5 proc., jak wynika z Indeksu Cen Żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Był to trzeci kwartał, w ciągu ostatnich czterech, w którym łączne ceny spadły. Jest to pozytywna zmiana po wzroście cen indeksu FAO w trzecim kwartale 2012 roku, spowodowanym złą pogodą w wielu krajach, która nie sprzyjała uprawom.

Poza niższymi cenami, przystępność cenowa żywności w trzecim kwartale była także wspomagana przez niewielki wzrost średniej globalnej dochodów na osobę. Dochody wzrosły o około 0,5 proc. w porównaniu z wynikiem z poprzednich trzech miesięcy, jak wynika z szacunków EIU.
Poprawa bezpieczeństwa żywności, wynikająca z niższych cen i wyższych dochodów, była w niektórych krajach częściowo hamowana przez spadek wartości lokalnej waluty. Ma to szczególne znaczenie w przypadku krajów, które importują znaczną część konsumowanej żywności.

 

1 2

następna

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: