eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Kawiarnia jako miejsce pracy

Kawiarnia jako miejsce pracy

2013-03-01 00:10

Kawiarnia jako miejsce pracy

Kawiarnia jako miejsce pracy © berc - Fotolia.com

Ochrona dokumentów, bezpieczeństwo rzeczy osobistych i hałaśliwi klienci to trzy główne czynniki zniechęcające Polaków do korzystania z kawiarni jako miejsca pracy wymieniane w najnowszej ankiecie firmy Regus, przeprowadzonej wśród 26 tysięcy pracowników z firm w ponad 90 krajach. Z wcześniejszych badań Regus wynika, że 64% ludzi biznesu na świecie korzysta z profesjonalnych centrów biznesowych, aby zapewnić swoim firmom wydajne środowisko pracy dostosowane do określonych potrzeb.

Przeczytaj także: Pracownicy wierzą w produktywność pracy hybrydowej, pracodawcy niekoniecznie

Sam pomysł „pracy z kawiarni” brzmi kusząco — bezpłatna sieć Wi-Fi, dynamiczne otoczenie i stały dostęp do pysznego cappuccino. Ale czy kawiarnia naprawdę jest idealnym miejscem do pracy? Firma Regus zadała to pytanie przedsiębiorcom z całego świata. Ankietowani zdecydowanie opowiedzieli się za tym, że praca w kawiarni nie może być standardem, ponieważ tego typu miejsce nie stanowi wydajnego, bezpiecznego ani profesjonalnego środowiska pracy.

Wśród mankamentów wymieniane są: hałaśliwi goście, utrudniający produktywne wykonywanie obowiązków oraz brak urządzeń typu: drukarki, skanery, czy zwykłego sprzętu biurowego. Kawiarnie są też postrzegane jako zdecydowanie nieodpowiednie miejsce na spotkania z klientami. W skali światowej przedstawiciele pokolenia wyżu demograficznego (60%) znacznie częściej zrezygnują z kawiarni jako nieprofesjonalnej lokalizacji spotkania z klientami niż bardziej swobodni reprezentanci generacji Y (48%). Ci pierwsi mają też większe problemy z koncentracją w otoczeniu tego typu niż młodsi pracownicy. Natomiast wścibscy podsłuchiwacze są wymieniani jako problem niezależnie od wieku respondentów.

fot. berc - Fotolia.com

Kawiarnia jako miejsce pracy

Ochrona dokumentów, bezpieczeństwo rzeczy osobistych i hałaśliwi klienci to trzy główne czynniki zniechęcające Polaków do korzystania z kawiarni jako miejsca pracy wymieniane w najnowszej ankiecie firmy Regus.


Najważniejsze wyniki ankiety:
  • Polscy pracownicy za największe wady korzystania z kawiarni jako miejsca pracy uznają:
    • brak prywatności dokumentów i rozmów (80%),
    • konieczność ciągłego pilnowania rzeczy osobistych (74%),
    • hałaśliwe osoby, przeszkadzające w prowadzeniu rozmów telefonicznych (70%).
  • Brak dostępu do sprzętu biurowego jest minusem dla 67% ankietowanych, a 65% twierdzi, że kawiarniany gwar również zmniejsza ich wydajność.
  • Połowa respondentów (49%) uważa, że kawiarnie nie są właściwym miejscem na organizowanie spotkań z klientami.
  • W skali światowej przedstawiciele pokolenia wyżu demograficznego (60%) częściej postrzegają kawiarnie jako nieodpowiednie miejsce na spotkanie z klientami niż reprezentanci generacji Y (48%).

- Biznesowi eksperci podążający za trendami twierdzą, że kawiarnie stają się coraz bardziej popularnym środowiskiem pracy. Wszyscy wiemy, że warto od czasu do czasu wyskoczyć na cappuccino z dodatkiem Wi-Fi — powiedział Ruud Doggen, Regional Director CEE Regus . — Nasze najnowsze badanie wskazuje jednak, że choć okazjonalna praca z kawiarni może być dobrym pomysłem, to jednak dłuższe korzystanie z tego typu rozwiązania może poważnie wpłynąć na obniżenie wydajności. Podczas poprzedniego sondażu 72% ludzi biznesu z całego świata stwierdziło, że elastyczne formy pracy zwiększają ich efektywność — jednak tylko w profesjonalnym, elastycznym miejscu pracy, co potwierdzają opinie naszych respondentów na temat wydajności pracy w kawiarni. Biuro firmy Regus często odwiedzają osoby szukające odpowiedniej, elastycznej powierzchni biurowej, które przekonały się, że modne alternatywne miejsca pracy nie spełniają ich oczekiwań – dodał Ruud Doggen.

Metodologia badania
W styczniu 2013 r. zebrano odpowiedzi od ponad 26 tysięcy respondentów z przedsiębiorstw z przeszło 90 krajów. Ich dane pochodzą z globalnej bazy kontaktów firmy Regus, zawierającej informacje kontaktowe ponad miliona ludzi biznesu, w tym kierowników wyższego szczebla i właścicieli firm na całym świecie. Respondentów zapytano o największe trudności wynikające z wyboru kawiarni jako środowiska pracy. Ankieta została przeprowadzona przez niezależną organizację MindMetre www.mindmetre.com

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: