Zakaz palenia w Polsce to sukces
2011-11-17 10:34
Poparcie dla całkowitego (bez możliwości wydzielania palarni) zakazu palenia we wszystkich miejscach © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Kawiarniane ogródki a zakaz palenia
Coraz mniej dymu w lokalach gastronomicznych - zakaz palenia działa!Wyniki jasno pokazują, że zdecydowana większość Polaków (62%) popiera wprowadzenie całkowitego zakazu palenia, bez możliwości wydzielenia palarni, we wszystkich miejscach publicznych i zakładach pracy, w tym w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych.
fot. mat. prasowe
Poparcie dla całkowitego (bez możliwości wydzielania palarni) zakazu palenia we wszystkich miejscach
Co więcej wprowadzenie zakazu palenia pozytywnie wpłynęło na zachowania palących około 11% palących deklaruje, że z powodu zakazu podjęło próbę zaprzestania palenia lub zdecydowało się na całkowite zerwanie z nałogiem. A kolejne 11% palących Polaków przyznaje się do ograniczenia palenia z tego powodu.
Głównym sukcesem zakazu palenia jest widoczna bardzo silna tendencja spadkowa narażenia na dym tytoniowy w zakładach pracy i lokalach gastronomicznych. W zakładach pracy narażenie spadło dwukrotnie, w barach, pubach i dyskotekach prawie trzykrotnie, w kawiarniach ponad czterokrotnie, a w restauracjach prawie pięciokrotnie!
fot. mat. prasowe
Narażenie na dym tytoniowy w barach/pubach, kawiarniach, dyskotekach, restauracjach i zakładach prac
„Zakaz palenia, wprowadzony w 2010 r. w Polsce przyniósł wiele pozytywnych skutków. Niestety Polacy ciągle są narażeni na dym tytoniowy w miejscach publicznych. Wielokrotnie częściej niż np. Anglicy, Irlandczycy czy Norwegowie. Związane to jest z możliwością wydzielenia w Polsce palarni lub instalowania kabin dla palących. Doświadczenia zagraniczne, a także wysokie poparcie społeczne wskazują na to, że zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie w Polsce całkowitego zakazu palenia w miejscach publicznych.” – komentuje Krzysztof Przewoźniak, Zastępca Dyrektora Ośrodka ds. Współpracy z WHO w Centrum Onkologii w Warszawie.
Czy oddychamy w lokalach powietrzem zanieczyszczonym dymem?
Ekspertyza wykonana przez dr n. farm. Macieja Goniewicza na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, miała na celu ocenę skuteczności nowych regulacji prawnych w ograniczeniu narażenia na dym tytoniowy klientów i pracowników lokali gastronomiczno-rozrywkowych. Zbadano zmiany stężenia rakotwórczej nitrozaminy pochodzącej z dymu papierosowego (NNAL) w moczu niepalących klientów i barmanów, którzy przebywali lub pracowali w 40 losowo wybranych lokalach przed i po wprowadzeniu nowej ustawy.
oprac. : Kamila Urbańska / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Branża tytoniowa chce palarni w restauracjach
-
Jak w Polsce sprawdza się zakaz palenia?
-
Zakaz palenia: nowe regulacje wg KPP
-
Zakaz palenia w restauracjach wg KPP
-
Dyrektywa tytoniowa: Polacy przeciwni
-
Zakaz palenia: restauratorzy zapowiadają zwolnienia
-
Palenie papierosów a ubezpieczenie
-
Palenie papierosów. Ile mieszkań puszczamy z dymem?
-
Palenie w miejscu pracy: co może zrobić pracodawca?