eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

2011-02-09 12:40

Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

Udział liczby partii tłuszczów do smarowania o nieprawidłowej jakości handlowej, stwierdzony podczas © fot. mat. prasowe

W IV kwartale 2010 roku, w terminie od 6 do 22 grudnia 2010 roku, wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Rzeszowie, Szczecinie i w Warszawie przeprowadziły kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne.

Przeczytaj także: Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

CEL KONTROLI

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne, w tym: tłuszczów (margaryn, margaryn o zawartości trzech czwartych tłuszczu, margaryn półtłustych, tłuszczów do smarowania X%) oraz tłuszczów złożonych (miksów tłuszczowych, miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu, miksów tłuszczowych półtłustych, miksów tłuszczowych do smarowania X%), w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.

ZAKRES KONTROLI

Skontrolowano ogółem 18 podmiotów. Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – 12 partii tłuszczów do smarowania o łącznej masie 44,1 t,
  • w zakresie znakowania – 20 partii tłuszczów do smarowania o łącznej masie 126,2 t.

WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych kontrolowanych tłuszczów do smarowania.

Parametry fizykochemiczne

W wyniku kontroli jakości handlowej zakwestionowano parametry fizykochemiczne 3 partii tłuszczów do smarowania (25,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania).

Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych to:
  • zaniżona do 0,1 p.p. kwasowość (miks o zawartości trzech czwartych tłuszczu),
  • zaniżona do 0,2 p.p. zawartość tłuszczu (miks o zawartości trzech czwartych tłuszczu),
  • zawyżona do 0,6 p.p. zawartość suchej masy beztłuszczowej (tłuszcz do smarowania X%).

Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na kilka nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w poszczególnych grupach tłuszczów do smarowania:
  • 2 partie miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu (tj. 100% skontrolowanych partii miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu) – stwierdzono zaniżoną kwasowość oraz zaniżoną zawartość tłuszczu,
  • 1 partia tłuszczu do smarowania X% (tj. 100% skontrolowanych partii tłuszczu do smarowania X%) – stwierdzono zawyżoną zawartość suchej masy beztłuszczowej.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: