eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.

Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.

2010-06-07 10:26

Wyniki 8688 kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzanych w 2009 r. przez Inspektoraty JHARS nadal wskazują na szereg nieprawidłowości, zarówno w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych, jak i poprawności znakowania.

Przeczytaj także: Działalność IJHARS w 2009 roku

Kontrole wykonywane przez IJHARS polegają na sprawdzeniu czy artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W 2009 r. IJHARS przeprowadziła 37 programów kontroli jakości handlowej w 21 grupach artykułów rolno-spożywczych, którymi objęto 2.169 firm sektora spożywczego.

Wybór tematów do kontroli jest dokonywany na podstawie analizy ryzyka opartej na wynikach kontroli z poprzednich lat, propozycjach zgłaszanych przez MRiRW, inne instytucje oraz wojewódzkie inspektoraty JHARS.

W 2009 r. realizowane były 4 kontrole roczne, dotyczące przetworów mlecznych, ryb i przetworów rybnych, pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Trzy kontrole, dotyczące przetworów z mięsa czerwonego, oliwy z oliwek oraz prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych (herbaty i herbatek owocowych, koncentratów spożywczych, majonezów i sosów, olejów i tłuszczów roślinnych, fermentowanych napojów winiarskich, soków owocowych, napojów bezalkoholowych, kawy rozpuszczalnej) realizowane były w dwóch kwartałach.

Pozostałe kontrole dotyczyły jakości handlowej przetworów zbożowych, win gronowych, napojów spirytusowych, mięsa i przetworów drobiowych, makaronu, przetworów owocowych i warzywnych, wyrobów cukierniczych, znakowania jaj oraz nawozów i działań związanych z certyfikacją chmielu i produktów chmielowych.

W wyniku kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, przeprowadzonych na rynku krajowym w 2009 roku IJHARS stwierdził:
  • 14,8% skontrolowanych partii wyrobów posiadało jakość niezgodną z przepisami o jakości handlowej oraz z deklaracją producenta;
  • 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych;
  • 4,2% partii świeżych owoców i warzyw nie spełniało wymagań jakościowych określonych w standardach UE; 24,3% partii świeżych owoców i warzyw było niewłaściwie oznakowanych;
  • 19,2% partii jaj nie spełniało wymagań w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych;
  • 2,0% partii nie odpowiadało określonym cechom organoleptycznym.
Należy dodać, że podane wskaźniki dotyczą 37 kontroli planowych i nie obejmują danych z kontroli doraźnych.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: