Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
2010-05-13 00:30
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono łącznie w 28 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 10,6% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS), z czego:
- 14 zakładów produkowało mleko,
- 7 zakładów produkowało śmietankę,
- 17 zakładów produkowało śmietanę,
- 19 zakładów produkowało tłuszcze mleczne,
- 20 zakładów produkowało mleczne napoje fermentowane,
- 16 zakładów produkowało sery twarogowe,
- 6 zakładów produkowało serki smakowe,
- 11 zakładów produkowało sery podpuszczkowe,
- 3 zakłady produkowały sery topione,
- 1 zakład produkował sery smażone.
- w zakresie oceny organoleptycznej - 84 partie przetworów mlecznych, w tym: 4 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 7,7 hektolitra i 80 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 169,0 ton,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych - 85 partii przetworów mlecznych, w tym: 4 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 7,7 hektolitra i 81 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 169,1 tony,
- w zakresie parametrów mikrobiologicznych - 7 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 42,6 tony,
- w zakresie znakowania opakowań - 137 partii przetworów mlecznych, w tym: 18 partii przetworów mlecznych o łącznej objętości 75,4 hektolitra i 119 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 219,2 tony.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 1 partii masła (1,2% skontrolowanych partii przetworów mlecznych) o masie 0,3 tony.
Inspektoraty wyjaśniają, iż nieprawidłowe cechy organoleptyczne tłuszczów mlecznych (masła) polegały na nieprawidłowym wyglądzie (jednostka niestarannie uformowana) oraz nieprawidłowym wygnieceniu (obecność licznych kropel wolnej wody na przekroju). Przyczyną występowania kropel wolnej wody na przekroju masła jest nieprawidłowo przeprowadzony proces wygniatania. Tłuszcz mleczny o nieprawidłowej dyspersji fazy wodnej może wykazywać istotne z punktu widzenia ogólnej jakości przechowalnicze przyrosty kwasowości plazmy oraz kwasowości tłuszczu.
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych w przypadku mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczu mlecznego (o zawartości 62-80% tłuszczu), mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów podpuszczkowych oraz topionych.
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
-
Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
-
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
-
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
-
Jakość masła: drogie, ale czy dobre?