eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Zwyczaje żywieniowe: na śniadanie kanapki

Zwyczaje żywieniowe: na śniadanie kanapki

2009-02-27 14:04

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi - to maksyma, którą znamy od wczesnego dzieciństwa. Coraz częściej jednak w zabieganym i zapracowanym świecie ten najważniejszy posiłek zjadamy w pośpiechu, często dopiero w pracy.

Przeczytaj także: Polacy a zwyczaje żywieniowe

Co Polacy jedzą na śniadanie?

Nadal królową polskich śniadań jest kanapka. Jedzą ją głównie tradycjonaliści, popijając filiżanką herbaty. Są też zwolennicy jajecznicy, kiełbasek na gorąco czy naleśników.
Ale takie bardziej pracochłonne śniadania Polacy jadają głównie w weekendy.

Młodzi, aktywni ludzie najczęściej zjadają na śniadania płatki zbożowe i musli z mlekiem lub jogurtem. Takie śniadanie nie wymaga długich przygotowań i jest mało tuczące. Kwestia kaloryczności jest oczywiście sporna. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki dodamy do tradycyjnych płatków.

A wybór jest ogromny - najpopularniejsza jest czekolada i suszone owoce. Okazuje się, że Polacy w ślad za europejskimi wzorcami zjadają coraz więcej płatków śniadaniowych. W zabieganym świecie to najprostsza forma pożywnego posiłku.

Nie zawsze zdrowe...

Płatki śniadaniowe reklamowane jako zdrowy składnik śniadania zawierają za dużo cukru i tłuszczu, a za mało cennego błonnika. Takie są wyniki międzynarodowego testu wykonanego przez czasopisma i organizacje konsumenckie z całego świata. W teście uczestniczył i opublikował go Świat Konsumenta. Ogólna jakość odżywczo-fizjologiczna siedmiu marek przebadanych płatków z Polski została oceniona dostatecznie, jeden produkt uzyskał natomiast ocenę mierną. Wszystkie płatki wypadły najgorzej w badaniu na zawartość cukru - mają go od 20 do 34 proc. Nie ma przy tym znaczenia, czy na opakowaniu widnieje napis, iż płatki zawierają miód: pod względem odżywczo- fizjologicznym nie jest on korzystniejszy od cukru. Część płatków z testu zawiera ponadto zbyt mało błonnika, wspomagającego pracę jelit i przedłużającego uczucie sytości.

Z polskiego rynku w ramach testu przebadano płatki: Chaber Jaśki Czekoladowe, Granex Płatki Śniadaniowe o smaku czekoladowym, Lubella Mlekołaki Choco Kulki i Mlekołaki Miodokulki, Nestle Nesquik, Nestle Miodowy Cheerios Honey Nut, Obst Miodusie Pierścionki Zbożowe oraz Kółeczka Zbożowe wyprodukowane przez Brüggen Polska dla Tip. Wszystkie produkty poddano badaniom w akredytowanym laboratorium na zawartość tłuszczu ogółem oraz na skład kwasów tłuszczowych, a także zawartość cukrów, sodu i błonnika.

Jak wynika z badania "Partnerstwa dla Zdrowia" - to wspólna inicjatywa trzech firm (Biedronki, Danone, Lubella) i instytucji naukowo-medycznej (Instytutu Matki i Dziecka) - pod względem spożycia wypadamy dość blado na tle innych krajów europejskich, zjadając zaledwie kilogram płatków rocznie na głowę (Anglicy i Irlandczycy - 6 kg). Ale i tak jest dobrze - jeszcze na początku lat 90. statystyczny Polak spożywał zaledwie 100 g płatków.

Sprzedaż w dużej mierze nakręcają wyroby kierowane do młodych, dbających o linię osób - takie jak np. Nestlé Fitness. Trend odchodzenia od śniadań "kanapkowych" umacnia się wraz z coraz większą wiedzą konsumentów na temat zasad zdrowego odżywiania się i zbilansowanej diety. Śniadanie przed wyjściem do pracy codziennie spożywa 73 proc. kobiet i tylko 48 proc. mężczyzn. Co ciekawe, mężczyźni częściej jedzą śniadanie w dni wolne od pracy (86 proc.) niż kobiety (79 proc.). Kobiety (92 proc.) również częściej niż mężczyźni (81 proc.) jedzą regularnie obiady. 27 proc. kobiet deklaruje, iż codziennie spożywa podwieczorek. Tego samego zdania jest 17 proc. mężczyzn. Kobiety i mężczyźni równie często jedzą kolacje (69 proc. i 66 proc.).

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: