eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › HoReCa liczy na sezon letni

HoReCa liczy na sezon letni

2019-05-07 10:25

HoReCa liczy na sezon letni

Restauracja © JackF - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (3)

Poznaliśmy już najnowszy odczyt „Barometru EFL”, czyli wprowadzonego na początku 2015 roku indeksu informującego o skłonnościach rozwojowych firm z sektora MŚP. Jego ostatnie notowanie wskazuje na znaczną poprawę nastrojów wśród przedstawicieli branży HoReCa - subindeks dla tego sektora pokazał aż 63 pkt., co względem I kwartału br. oznacza wzrost o 11,1 pkt i jest drugim, najwyższym odczytem w całej historii badania. Czynnikami, które zadecydowały o tak optymistycznych prognozach jest przede wszystkim zbliżający się sezon, ale również działanie 500+ oraz zaplanowane na maj, dodatkowe świadczenie emerytalne.

Przeczytaj także: Barometr EFL: kondycja finansowa MSP II kw. 2019

Ostatnie pomiary „Barometru EFL” dla branży HoReCa nie wyglądały najlepiej. Dziś jednak sytuacja ma się zgoła inaczej - wskazówka subindeksu dla tego sektora pokazuje 63 pkt., co jest nie tylko pokaźnym skokiem względem poprzedniego kwartału (+11,1 pkt.), ale również drugim, najlepszym rezultatem w całej historii badania i najwyższym wzrostem wśród wszystkich badanych sektorów (budownictwo, handel, HoReCa, produkcja, transport, usługi). Jest to także wynik sporo lepszy od tego, co pokazał główny wskaźnik Barometru EFL (54,5 pkt.).

Na podkreślenie zasługuje również fakt, że na przestrzeni półrocza wartość subindeksu HoReCa podskoczyła o pokaźne 14,7 pkt. Jeszcze u schyłku minionego roku wynosił on zaledwie 48,3 pkt., czyli poniżej progu OR, co oznaczało, że branża znajdowała się w stagnacji i nie przewidywała szans na rozwój. Obecnie przedstawiciele rynku gastronomicznego są w optymistycznych nastrojach i liczą na „gorący” sezon.
- Kondycja branży HoReCa, czyli rynku usług hotelarskich i gastronomicznych, zależy od wielu czynników, ale w tym roku na szczególną uwagę zasługują dwa. Pierwszy związany jest z rokiem kalendarzowym – hotele i restauracje zaczynają „żyć” w w czasie sezonu urlopowo-wakacyjnego, który w tym roku rozpoczęły już Święta Wielkanocne. A zgodnie z prognozami ekspertów i doświadczeniami z ubiegłych lat, coraz więcej Polaków zamiast wyjeżdżać do popularnych ciepłych krajów takich jak Egipt, Grecja czy Turcja, decyduje się na wakacje w kraju. Po drugie, HoReCa jest bardzo podatna na zmiany legislacyjne i regulacje powodujące spadek lub wzrost realnego dochodu gospodarstw domowych. Dzięki programowi Rodzina 500+ konsumpcja prywatna w Polsce wyraźnie wzrosła i ten trend powinna podtrzymać tegoroczna zmiana w projekcie, dzięki której dodatkowe świadczenie będzie przysługiwało na każde dziecko. Do tego należy dodać „trzynastkę” dla 10 mln emerytów. Z pewnością część tych środków trafi do kieszeni przedsiębiorców z branży gastronomicznej – mówi Radosław Kuczyński, Prezes EFL.

HoReCa szykuje się na najwyższe obroty


Na zdecydowanie lepsze nastroje restauratorów i hotelarzy największy wpływ mają prognozy dotyczące sprzedaży. Aż 60 proc. zapytanych liczy na wzrost zamówień na swoje usługi i produkty w II kwartale br. To ponad dwa razy więcej niż na początku roku (28,8 proc.). Za planowanym wzrostem sprzedaży idzie prognozowana poprawa płynności finansowej firm działających w branży gastronomiczno-hotelarskiej. 35% przedsiębiorców spodziewa się poprawy w tym obszarze Jest to związane ze specyfiką tej branży, w której obowiązują krótkie terminy płatności za usługi. Wzrost sprzedaży sprawi, że przedsiębiorcy w krótkim okresie odczują poprawę płynności.

Wyższa wartość subindeksu dla HoReCa wynika również z faktu, że więcej przedstawicieli tej branży spodziewa się więcej inwestować niż zrezygnować z inwestycji (28 proc. vs. 12 proc.).

fot. mat. prasowe

EFL - ujęcie branżowe

W branży HoReCa widać wyraźne odbicie.


Sezonowy wzrost liczby klientów i brak pracowników


Na poprawę kondycji hoteli, restauracji i firm cateringowych najbardziej, w opinii 74 proc. respondentów badania, największy wpływ powinien mieć sezonowy wzrost zainteresowania usługami i produktami. 45 proc. przedstawicieli HoReCa liczy na uzyskanie dotacji ze środków publicznych lub unijnych, a 38 proc. planuje wprowadzenie do swojej oferty nowego produktu lub usługi, które mają przyciągnąć więcej klientów.

Warto jednak zwrócić uwagę, że nadchodzący sezon będzie mieć również swoją słabszą stronę. Jest nią brak pracowników. Zdają sobie z tego restauratorzy i hotelarze, wśród których aż 3 na 4 sygnalizuje problemy ze skompletowaniem kadry, a ponda połowa (58 proc.) zwraca uwagę na rosnące oczekiwania płacowe pracowników i kandydatów do pracy.

fot. mat. prasowe

Podsumowanie branżowe w ujęciu rocznym

Na poprawę kondycji hoteli, restauracji i firm cateringowych największy wpływ powinien wywrzeć sezonowy wzrost.


Informacje o badaniu
Barometr EFL jest syntetycznym wskaźnikiem informującym o skłonności firm z sektora MŚP do wzrostu (tj. rozwoju rozumianego, jako stawianie sobie przez przedsiębiorstwa celów związanych ze wzrostem sprzedaży i produkcji, ekspansją na nowe rynki i maksymalizacją zysków, co jest związane z inwestycjami w środki trwałe). Prognozowana na dany kwartał kondycja finansowa firm MŚP daje punkt odniesienia do wnioskowania o zakładanym kierunku zmian, które sprzyjają wzrostowi lub działają hamująco na rozwój firm. Badanie przygotowywane jest przez Ecorys na zlecenie Europejskiego Funduszu Leasingowego SA., a jego wyniki są publikowane co kwartał. Jego uczestnicy to mikro, małe i średnie firmy terenu całej Polski. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 600 mikro, małych i średnich firm. Aktualna edycja badania odbyła się w dniach 28.03- 05.04. 2019 r.

Przeczytaj także

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: