eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › W HoReCa powiało optymizmem

W HoReCa powiało optymizmem

2019-03-04 10:27

W HoReCa powiało optymizmem

Restauracja © JackF - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Przedostatni odczyt "Barometru EFL" wskazał na znaczny spadek nastrojów wśród przedsiębiorstw reprezentujących HoReCa. Ostatnio jednak nastroje w tym sektorze nieco się poprawiły. W I kwartale br. subindeks dla tej branży osiągnął 51,9 pkt., co względem poprzedniego kwartału oznacza dynamikę +3,6 pkt. Jest to również jedyny kwartalny wzrost, jaki zanotowano pośród wszystkich 6 badanych sektorów. O lepszych nastrojach restauratorów zadecydowały przede wszystkim przewidywania odnośnie inwestycji.

Przeczytaj także: Transport i produkcja postawiły na leasing

Pierwsze jaskółki


W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku subindeks „Barometru EFL” dla branży HoReCa (hotele, restauracje, catering) spiął się do poziomu 51,9 pkt. (48,3 pkt. w IV kwartale 2018 roku), ciągle jednak nie udało mu się powrócić do poziomu sprzed roku, kiedy to jego wskazówka pokazywała 59,4 pkt. Warto tu jednak zwrócić szczególną uwagę na trzy kwestie. Po pierwsze, po najsłabszym w historii badania ostatnim kwartale ubiegłego roku, dziś widzimy już nieznaczne, ale odbicie indeksu. Po drugie, HoReCa to jedyna z dwóch branż (obok budownictwa), której udało się przekroczyć próg OR (50 pkt.), co oznacza, że mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z tego sektora z optymizmem patrzą na możliwości rozwoju w kolejnych miesiącach. Po trzecie, subindeks dla hoteli i obiektów gastronomicznych jako jedyny spośród 6 badanych branż odnotował wzrost kwartał do kwartału.
- W 2018 roku sektor HoReCa, czyli rynek usług hotelarskich i gastronomicznych, pracował na najwyższych obrotach. Według danych Walter Herz, obserwowaliśmy wzrost rynku hotelowego zarówno pod względem popytu jak i podaży. Udzielono o 7% więcej noclegów, a polska mapa wzbogaciła się o wiele nowych obiektów. Zwiększony ruch turystyczny oznaczał także więcej odwiedzających restauracje i kawiarnie. Czy ten rok zakończymy większym sukcesem? Nie będzie łatwo. Choć w pierwszym tegorocznym pomiarze Barometru EFL widać poprawę nastrojów w porównaniu do ostatniego kwartału ubiegłego roku, to jednak uwzględniając roczną perspektywę, prognozy są mniej optymistyczne – mówi Radosław Kuczyński, Prezes EFL.

fot. mat. prasowe

EFL - ujęcie branżowe

Na początku 2019 roku w HoReCa widać niewielkie odbicie.


Więcej inwestycji i klientów


Nieco wyższa wartość subindeksu dla HoReCa wynika ze wzrostu liczby optymistów w 3 spośród 4 badanych obszarów. Więcej inwestować zamierza 32,5 proc. zarządzających obiektami hotelarskimi i gastronomicznymi (kwartał wcześniej ten odsetek wyniósł 23,3 proc.). Liczniejsza jest również grupa respondentów, którzy liczą na większy popyt na ich usługi. 28,8 proc. przedstawicieli HoReCa spodziewa się wzrostu zamówień w najbliższych miesiącach (IV kwartał 2018: 25,3 proc.). Spadku obrotów obawia się natomiast 27,5 proc. zapytanych, podczas gdy kwartał temu aż 40,5 proc. Za lekkim wzrostem sprzedaży idzie prognozowana poprawa płynności finansowej firm działających w branży gastronomiczno-hotelarskiej. 22,5 proc. przedsiębiorców spodziewa się poprawy w tym obszarze, co jest związane ze specyfiką branży, w której obowiązują krótkie terminy płatności za usługi.

Nadzieje i obawy


Na poprawę kondycji hoteli, restauracji i firm cateringowych najbardziej, w opinii 34 proc. respondentów badania, mogą wpłynąć korzystniejsze warunki uzyskania finansowania zewnętrznego. 33 proc. liczy na możliwość zatrudnienia pracowników z zagranicy z uwagi na duży problem ze znalezieniem kadry wśród Polaków. 29 proc. planuje natomiast zaoferować nowe usługi, które powinny przyciągnąć więcej klientów. Warto jednak zwrócić uwagę, że początek roku może nie być najlepszym okresem dla HoReCa z uwagi na sezonowy spadek popytu na usługi, którego obawia się aż 78 proc. zapytanych. Co więcej, ponad połowa zarządzających hotelami i restauracjami ma problemy ze skompletowaniem kadry.

Informacje o badaniu
Barometr EFL jest syntetycznym wskaźnikiem informującym o skłonności firm z sektora MŚP do wzrostu (tj. rozwoju rozumianego, jako stawianie sobie przez przedsiębiorstwa celów związanych ze wzrostem sprzedaży i produkcji, ekspansją na nowe rynki i maksymalizacją zysków, co jest związane z inwestycjami w środki trwałe). Prognozowana na dany kwartał kondycja finansowa firm MŚP daje punkt odniesienia do wnioskowania o zakładanym kierunku zmian, które sprzyjają wzrostowi lub działają hamująco na rozwój firm. Badanie przygotowywane jest przez Ecorys na zlecenie Europejskiego Funduszu Leasingowego SA., a jego wyniki są publikowane co kwartał. Jego uczestnicy to mikro, małe i średnie firmy terenu całej Polski. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 600 mikro, małych i średnich firm. Aktualna edycja badania odbyła się w dniach 2-8 stycznia 2019 r.

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: