eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Do dalekich podróży zachęca kuchnia regionalna?

Do dalekich podróży zachęca kuchnia regionalna?

2018-06-23 00:55

Do dalekich podróży zachęca kuchnia regionalna?

Lokalne jedzenie - Tokyo © fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (3)

Boom na kulinaria trwa w najlepsze. W dużej mierze jest to pokłosie mnożących się jak grzyby po deszczu programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Okazuje się też, że nasze upodobania kulinarne nie pozostają bez znaczenia przy planowaniu wakacji. Wielu Polaków na wypoczynek udaje się tam, gdzie może uszczęśliwić swoje podniebienie. O tym, jak duża jest to grupa można przekonać się na Instagramie, śledząc setki tysięcy zdjęć opatrzonych hashtagiem #foodporn.

Przeczytaj także: Wakacje 2015: Wybieramy Grecję i wysoki standard

Opracowany na zlecenie portalu Hotels.com® raport Tasty Travel wyraźnie dowodzi, jak ważne są dla turystów kulinaria. Okazuje się, że dla co drugiego Polaka najbardziej zapadającym w pamięć elementem podróży jest kuchnia regionalna, a kulinarne upodobania bywają jednym z decydujących czynników przy planowaniu wyjazdu.

Dziś odwiedzanie lokalnych restauracji to coś, co zastępuje zwiedzanie muzeów i galerii czy wizyty w klubach. Co więcej, ponad 3/4 badanych przyznaje, ze bardziej niż zdjęcia bliskich woli publikować fotografie spożywanego lunchu zamiast bliskich osób. Za wzrost popularności fotografii kulinarnej odpowiedzialne są oczywiście media społecznościowe - w czasie tygodniowych wakacji millenialsi publikują przeciętnie 142 zdjęcia, a bohaterem niemal co czwartego jest jedzenie. Skąd taki wynik? Fotografie jedzenia są nie tylko miłe dla oka, ale świadczą także o stylu życia młodych ludzi – wielkomiejskim bywaniu w popularnych restauracjach oraz podróżowaniu do dalekich miejsc, posiadających własne lokalne potrawy i inną od ich rodzimej, kulturę jedzenia.
Zainteresowanie jedzeniem wśród młodych ludzi wynika z faktu, że jest ono jednym z najprzyjemniejszych doznań oraz, podobnie jak podróże, dostarcza niezapomnianych wrażeń. Naturalną rzeczą jest więc, że młode pokolenie definiuje swoje wakacje przez to co i w jaki sposób może zjeść oraz jak dobre posty dzięki temu będzie mogło umieścić na Instagramie – mówi Johan Svanstrom, Prezes Hotels.com.

fot. mat. prasowe

Lokalne jedzenie - Włochy

Włoskie kulinaria to zdecydowanie coś więcej niż pizza i pasta


Klasyczny croissant w dalszym ciągu wygrywa z egzotyką


Według badania Hotels.com® miłośnicy jedzenia na kierunek swojej podróży najchętniej wybierają Paryż (25%), Tokio (23%) oraz Rzym (22%). Najczęściej fotografowanym daniem natomiast jest klasyczna pizza. Amerykańskie kaloryczne desery typu donat czy kolorowy shake znalazły się na drugim miejscu. Ponadto, młodzi ludzie skorzy są do kulinarnych eksperymentów i chętnie próbują lokalnych, często ekstremalnych potraw np. kurze łapki (19%) czy lody o smaku czosnkowym (17%).

fot. mat. prasowe

Lokalne jedzenie - Francja

Zróżnicowanie francuskiej kuchni jest ogromne


oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: