eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPolska › Polska: wydarzenia tygodnia 50/2017

Polska: wydarzenia tygodnia 50/2017

2017-12-17 11:22

Przeczytaj także: Polska: wydarzenia tygodnia 49/2017

  • Majątek Skarbu Państwa. Wg Sejmowej Komisji do spraw Energii i Skarbu Państwa udziały w 468 spółkach kapitałowych mają wartość 113 mld zł. Według rządu przez prawie dwa lata przybyło ponad 30 mld zł. Warto jednak dodać, że zadłużenie Skarbu Państwa na koniec 2015 roku wyniosło 834,5 mld zł, a na koniec października 2017 r. zadłużenie Skarbu Państwa szacowano na 932 mld zł.
  • Nastąpiły znaczące zmiany w finansach państwa. Teraz znaczną pozycję w budżecie państwa stanowi dotacja do FUS. W 2016 Fundusz już nie brał pożyczek, tylko cały jego niedobór był finansowany z dotacji budżetu państwa. Wg rządu taka sytuacja będzie trwała w najbliższych latach (?...). Dziś deficyt FUS jest konsekwencją tego, że składki są niższe od kosztów wypłacanych emerytur.
  • Bezpośrednie inwestycje zagraniczne wg NBP. W 2016 roku wyniosły one 54,9 mld zł (o 2,6 mld zł mniej niż w 2015 roku). Warto zwracać uwagę na ich strukturę, bo obecnie w niej dominują reinwestycje zysków (szacowane na ok. 34 mld zł), głównie w dziedzinach przetwórstwa przemysłowego.
  • Nowe uprawnienia KNF. Komisja Nadzoru Finansowego ma dostać prawo do blokowania treści w internecie. Będzie to dotyczyło domen podmiotów gospodarczych podejrzanych o działalność finansową niezgodną z prawem (np. piramid finansowych). Ta decyzja ma być zawarta w projekcie nowelizacji ustawy o nadzorze nad rynkiem finansowym.
  • Kolejny krok Ministerstwa Finansów. Poinformowano o 10-krotnym zwiększeniu limitu pieniędzy, jakie firmy mogą pozyskać przez crowdfunding, czyli internetowe zbiórki funduszy. Wejdą one w życie z początkiem II kwartału 2018 roku. Dotąd spółki akcyjne mogły sprzedać udziały np. internautom do kwoty 100 tys. euro. Decyzja jest podyktowana zamiarem większego wsparcia dla start-upów. Nowy limit ma wynieść 1 mln euro. Wg ekspertów ta decyzja może stać się impulsem do rozwoju tak rynku finansowania społecznościowego, jak i rynku startupów.
  • Ostrzeżenia NBP i KNF wobec kryptowalut. Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) i Narodowy Bank Polski (NBP) rozpoczynają kampanię ostrzegającą przed kryptowalutami, takimi jak bitcoin i litecoin. Warto tu dodać, że we wtorek, 13 grudnia, kurs BTC przekroczył poziom 17 tys. USD (według CoinMarketCap). Warto też dodać, że ethereum, podobnie jak litecoin, urosło w ciągu 24 godzin prawie o 22 proc. do 645 dol. Analitycy zwracają uwagę na ryzyko związane z inwestowaniem w kryptowaluty:
    Ryzyko związane z możliwością utraty środków z powodu kradzieży
    Ryzyko związane z brakiem gwarancji
    Ryzyko związane z brakiem powszechnej akceptowalności
    Ryzyko związane z możliwością oszustwa
    Ryzyko związane z dużą zmiennością ceny
  • aport Eurostat-u. Według niego Produkt Krajowy Brutto Polski na mieszkańca (mierzony w standardzie siły nabywczej) wyniósł w 2016 roku do 68 proc. średniej dla całej Unii Europejskiej. Warto tu dodać, że ten parametr kształtuje się w krajach naszego regionu następująco: Węgry (67 proc.), Łotwa (65 proc.), Chorwacja (60 proc.), Rumunia (58 proc.) oraz Bułgaria (49 proc.). Równocześnie informuję, że kraje, które w największym stopniu przekroczyły średni dla UE wskaźnik PKB per capita, to: Luksemburg (258 proc. średniej), Irlandia (183 proc.), Austria (128 proc.), Niemcy (123 proc.).
  • Wyniki badań Najwyższej Izby Kontroli. NIK ostro skrytykował politykę koncesyjną w zakresie poszukiwania i rozpoznawania złóż miedzi i węglowodorów, w tym gazu łupkowego. Raport zawiera też zarzuty, że "nieefektywnie udzielano koncesji oraz mogło dochodzić do zdarzeń korupcyjnych. Kontrola NIK objęła lata 2008-2016 (miedź) i 2013-2016 (węglowodory). Ciekawe, jakie wnioski wynikną z tej kontroli i bardzo poważnych zarzutów sformułowanych w końcowym raporcie.
  • PKN Orlen, jest właścicielem 62,9 proc. akcji czeskiego Unipetrolu. Ogłosił, że zamierza kupić pozostałe płacąc 380 CZK za akcję. Koszty transakcji częściowo sfinansuje z własnych pieniędzy, a resztę zamierza uzyskać z giełdy. Po tej transakcji ma też zamiar wycofać firmę z obrotu giełdowego. Poinformowano, że dojście PKN Orlen do poziomu 90 proc. akcji Unipetrolu będzie kosztowało 3,05 mld zł, a do 100 proc. 4,2 mld zł.
  • Po 10 tys. zł otrzymają emerytowani górnicy. To rekompensata w zamian za utracone prawo do bezpłatnego węgla. Górnicze spółki dostały już pieniądze z budżetu. Dotyczy to łącznie ponad 235 tys. górniczych emerytów i rencistów.

Komentarz do wydarzeń gospodarczych

SZTUKA JEDZENIA czyli JAK NIE ODMAWIAĆ SOBIE SMAKOŁYKÓW W ŚWIĘTA?

Święta Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzą się nam z radością z przebywania z bliskimi, upominkami i cudowną atmosferą. To także magiczny czas, w którym wszyscy zasiadamy przy wigilijnym stole uroczyście zastawionym tradycyjnymi potrawami, w których przygotowaniu uczestniczyła cała rodzina. Zapach aromatycznych przypraw i woń wigilijnych potraw wprowadzają nas w dobry nastrój i zachęcają do spróbowania zgodnie z tradycją każdego smakołyku. Jak nie odmówić sobie tych wszystkich pyszności i czuć się dobrze odchodząc od wigilijnego stołu? Radzi Katarzyna Zadka - ekspert żywieniowy w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Polska, tradycyjna wigilia to potrawy postne, mimo to wiele z nich zawiera spore ilości tłuszczu i cukru, które w połączeniu z warzywami kapustnymi i grzybami mogą obciążyć nasz żołądek. Kto nie kocha pierogów babci z kapustą i grzybami czy świątecznego makowca z rodzynkami i pomarańczową, kandyzowaną skórką? Odmawianie sobie tych przyjemności to wręcz grzech, jednak warto nakładać sobie mniejsze porcje pamiętając o umiarze. Jeśli planujemy zjeść więcej w świąteczne dni, już teraz zadbajmy o zwiększoną dawkę ruchu i lżejsze menu.

Grzechy przy świątecznym stole


Każdego roku na wigilijnym stole pojawiają się potrawy, których smak już od dzieciństwa zna każdy Polak – kutia, smażony karp, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony czy kapusta z grochem…kto by się oparł tym przysmakom? Nie ma też chyba śmiałka, który odmówiłby babcinym zachętom do jedzenia rarytasów. Zasiadając do stołu warto trzymać się kilku uniwersalnych zasad, które pozwolą nam bez problemów przeżyć wspólne biesiadowanie. Jedzmy przede wszystkim powoli i dokładnie rozdrabniajmy kęsy – tym sposobem zjemy nieco mniej i nacieszymy się smakiem potrawy. Nie mieszajmy dań tłustych ze słodkimi – przeplatając różne smaki zjadamy więcej, a ponadto takie połączenie sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Jeśli chcemy uniknąć zgagi i wzdęć sięgajmy po niegazowane płyny do posiłków, do kapusty dodajmy kminku, a do picia po posiłku zróbmy sobie mięty. Zawsze zaczynajmy od dań lżejszych, mniej tłustych – jeśli zapełnimy żołądek lekkim barszczem możemy być pewni, że zjemy racjonalną porcję pierogów z kapustą i grzybami czy karpia. Pamiętajmy też, by zawsze wybierać małe talerze – korzystając z takich zjadamy mniej. Od stołu warto byłoby odejść z lekkim poczuciem niedosytu, ale to chyba największe wyzwanie w święta, nawet dla osób z silną wolą.

Jak odchudzić Święta?


Tradycja to rzecz święta, jak mówią nasze babcie. Warto spróbować przygotować 12 potraw w nieco zmodyfikowanej wersji, tak aby były mniej obciążające dla układu pokarmowego, ale wciąż smaczne. Ryba to bezsprzecznie bohater wigilijnego stołu. Zamiast smażyć karpia na głębokim tłuszczu w panierce warto zdecydować się na upieczenie go w warzywach, pieczarkach, czy samej cebulce. Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ryby smażonej do panierowania użyjmy samej mąki, smażmy rybę na płytkim, bardzo gorącym oleju, a następnie włóżmy do piekarnika aby nie była surowa wewnątrz. Śledź– kolejna tradycyjna ryba wigilijnej wieczerzy, może być podany nie tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej. Pierogi gotujmy, będą lżejsze niż smażone. Na stole nie może zabraknąć również kompotu z suszonych owoców. Jednak zamiast dosładzać go cukrem warto dodać do niego ksylitolu, naturalnego słodzika mającego połowę mniej kalorii niż cukier. Ksylitolem możemy dosłodzić także barszcz czerwony jeśli zależy nam aby zupa miała intensywny, słodki smak. Ksylitol doskonale sprawdzi się także jako zamiennik cukru w tradycyjnych ciastach. Z jego dodatkiem udaje się makowiec na kruchym cieście, sernik, a nawet pierniki. Jedynie do ciasta drożdżowego musimy łączyć go z cukrem ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie. Zamiast ksylitolu w wypiekach sprawdzi się także bezkaloryczna stewia. Przepisy na takie nowe tradycyjne ciasta są szeroko dostępne na stronach internetowych i blogach.

Spacer na deser


Na nasze samopoczucie ma również wpływ sposób, w jaki spędzamy świąteczny czas. Zamiast ograniczać się do siedzenia przy stole i nakładania sobie kolejnych porcji pyszności, zorganizujmy sobie i bliskim czas na świeżym powietrzu. Spacer powinien stać się elementem naszej świątecznej tradycji. Ruch pobudza pracę układu pokarmowego, zwłaszcza ruchy robaczkowe jelit, a także pomaga w spaleniu nadprogramowych kalorii, których dostarcza obfite, świąteczne menu. Dotleniony organizm to również lepsza praca układu krążenia i naszego mózgu, a także lepszy humor w świąteczny czas. – radzi Katarzyna Zadka.

Katarzyna Zadka

oprac. : Magdalena Kolka / Global Economy Global Economy

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: