eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Śniadania hotelowe pod lupą

Śniadania hotelowe pod lupą

2017-02-01 09:24

Śniadania hotelowe pod lupą

Śniadania hotelowe © fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (3)

Jak wyglądają śniadania hotelowe? Ile za nie płacimy? Jakie produkty wybieramy najczęściej? Czy hotele z otwartością podchodzą do zmian preferencji konsumentów i ewentualnych zmian w śniadaniowym menu? Odpowiedzi na te i inne pytania niesie raport HRS "Dane na talerzu, czyli pierwszy ogólnopolski raport o śniadaniach hotelowych". Jego autorzy poprosili o opinie zarówno gości hotelowych, jak i samych przedstawicieli branży hotelarskiej.

Przeczytaj także: Nawiedzony hotel idealny na Halloween

Jak wyglądają śniadania hotelowe? Niemal połowa przedstawicieli polskiej branży hotelarskiej zapewnia, że na pierwszy posiłek w ich placówkach składa się od od 20 do 40 produktów, które niemal zawsze (95% przypadków) serwowane są w postaci bufetu śniadaniowego. Ponad połowie gości konsumpcja śniadania zajmuje od jednego do dwóch kwadransów.

Które produkty spożywane są najchętniej? Niemal 3/4 hotelarzy wskazało tu na jajka i ten produkt najczęściej wskazują również goście hotelowi. Z kolei w odpowiedzi na pytanie o najważniejszy składnik śniadania konsumenci najczęściej wskazywali kawę. Hotelarze zużywają jej średnio 211 kg rocznie.

Ile kosztuje hotelowe śniadanie?


Analiza HRS dowodzi, że cena śniadania to około 14% opłaty za dobę hotelową (koszt noclegu jednej osoby w standardowym pokoju dwuosobowym). Na śniadania hotelowe decyduje się zdecydowana większość gości (87%), ale tylko 5% zamawia je w opcji room service.

Jaki jest najważniejszy czynnik wpływający na zmiany w menu śniadaniowym? Blisko połowa badanych hotelarzy jako najistotniejszą przyczynę wskazuje sezonowość produktów, co czwarty podkreśla potrzebę urozmaicenia jadłospisu, a co piąty – wprowadza zmiany w związku z preferencjami i nowymi potrzebami gości.

Hotelarze otwarci na zmianę. A goście?


Z przeprowadzonego badania wynika, że hotelarze wychodzą naprzeciw potrzebom gości i dostosowują śniadania hotelowe do panujących trendów. Zgodnie z deklaracjami większości badanych pracowników hoteli ich oferta śniadaniowa przewiduje menu dopasowane do potrzeb dzieci, wegetarian, wegan, osób nietolerujących glutenu lub laktozy. Niemal połowa ankietowanych zadeklarowała obecność produktów odpowiednich dla osób odżywiających się ekologicznie.

fot. mat. prasowe

Jak wygląda statystyczny poranny posiłek w polskim hotelu?

Ponad 88% badanych gości przyznaje, że najczęściej wybiera dania z jajek.


Jak wynika z badania HRS, z szerokiego dostosowania oferty do specjalnych potrzeb żywieniowych korzysta co dziesiąty badany. Hotelarze pozostają czujni i w zdecydowanej większości mają dodatkowo możliwość przygotowania śniadania pod indywidualne zamówienie gościa.

fot. mat. prasowe

Dietetyczny

Prawo co dziesiąty gość używa mleka bez laktzy


Śniadania hotelowe od kuchni


Jak od kuchni wygląda przygotowanie hotelowego śniadania? W 86% proc. badanych hoteli poranny posiłek przygotowuje jeden lub dwóch kucharzy, w większości obiektów obsługa bufetu liczy od jednej do czterech osób. Goście pytani o to, za co najbardziej cenią śniadania hotelowe, podkreślają duży wybór różnorodnych posiłków (50% ankietowanych) oraz brak konieczności uczestnictwa w przygotowaniu śniadania.

Informacje o badaniu
Podczas trzytygodniowego badania na ankietę dla branży hotelarskiej odpowiedziało 269 hotelarzy (w 41% odpowiadającymi byli dyrektorzy hoteli), natomiast kwestionariusz dla gości wypełniły 764 osoby.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Więcej na ten temat: hotel, nocleg w hotelu, śniadanie hotelowe

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: