Kruszwica: zgoda UOKiK na połączenie
2006-02-27 12:54
Przeczytaj także: Olej Kujawski stracił przez Biedronkę
31 maja 2005 roku zgłoszono Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zamiar połączenia Zakładów Tłuszczowych w Kruszwicy, Olvit-Pro, Ewico i ZPT Olvit, ponieważ łączny obrót przedsiębiorców biorących udział w transakcji przekroczył równowartość 50 mln euro.Po przeprowadzeniu postępowania, które pozwoliło na gruntowną analizę rynków tłuszczowych Prezes UOKiK uznał, że powyższa transakcja nie będzie miała negatywnego wpływu na konkurencję.
Za kluczowe w tej sprawie uznano, że przystąpienie Polski do Unii Europejskiej spowodowało zniesienie barier celnych, kontyngentowych i taryfowych, które mogłyby stanowić przeszkodę do prowadzenia działalności w zakresie handlu rzepakiem i produktami z tego surowca w naszym kraju. Ponadto import oleju do Polski kształtował się w 2004 r. na poziomie ok. 40 proc. produkcji krajowej ogółem, a w 2005 r. dodatkowo wzrósł. Dlatego też – w ocenie Urzędu – powyższa transakcja może nawet wzmocnić konkurencyjność polskiego sektora tłuszczowego wobec podmiotów zagranicznych.
Biorąc pod uwagę powyższe, Prezes Urzędu wyraził zgodę na połączenie Zakładów Tłuszczowych Kruszwica z trzema innymi przedsiębiorstwami działającymi na rynku.
oprac. : Beata Szkodzin / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Producenci żywności zadłużeni, ale nie przez pandemię
-
Branża spożywcza na bakier z e-commerce
-
Brexit: ile straci polski eksport żywności?
-
Dzień Polskiej Żywności: jak radzi sobie branża rolno-spożywcza?
-
Polski eksport żywności 8 proc. w dół. Dawno nie widział takiego kryzysu
-
DNB Bank Polska: nie ma co liczyć na tanie owoce i warzywa
-
Przemysł spożywczy liczy zaległości. Zadłużenie ma co 12. firma
-
Branża spożywcza: rośnie wartość dodana, ale i niewypłacalności
-
Branża spożywcza. Ryzyko bez zmian, ale...