eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › 500 zł na dziecko pomoże gastronomii?

500 zł na dziecko pomoże gastronomii?

2016-04-14 11:46

500 zł na dziecko pomoże gastronomii?

500 zł na dziecko pomoże gastronomii? © Monkey Business - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Polacy coraz częściej jadają w restauracjach, a to przekłada się pozytywnie na kondycję branży HoReCa. Być może rozwój tego sektora będzie dodatkowo stymulowany poprzez nadchodzące wypłaty przewidziane w ramach rządowego programu "Rodzina 500 plus" - czytamy w raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2016. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2016-2021”.

Przeczytaj także: Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój

Pozytywnych zmian, którym ulegał w ostatnich latach rynek HoReCa, nie da się nie zauważyć. Ciągle jednak istnieje dość pokaźne grono lokali i restauratorów, którzy wydają się być oporni na upływ czasu i prowadzą biznes w starym stylu, bazując na klientach jednorazowych, najczęściej na turystach. Cierpi na tym jakość, a konsumenci, którzy trafiają na taką gastronomię są zrażeni do całego sektora. Jest jednak i druga strona medalu - rośnie ilość lokali, w których jakość co najmniej zadowala, a ceny są dostosowywane do kosztów. Tak dzieje się np. w restauracjach, które mogą poszczycić się gwiazdką Michelin.

Dobra koniunktura w gastronomii to przede wszystkim efekt wzrastającej liczby konsumentów, chętnych na korzystanie z usług gastronomicznych. Wyraźnie widać, że lokalne tendencje coraz częściej przypominają zachodnie trendy. Przewidywania na przyszłość również są optymistyczne - prognozy na najbliższe trzy lata mówią, że rynek HoReCa będzie rósł w siłę, a szczyt dynamiki jest przewidywany na najbliższe trzy lata.

Co więcej, Polacy wciąż bardzo mało wydają na gastronomię. Według danych Eurostat zebranych z badań budżetów domowych, Polacy przeznaczają 3,2% na usługi hotelowe i restauracyjne. Jest to bardzo niska wartość patrząc na wydatki choćby naszych sąsiadów – np. Czechów (8,4%), Niemców (5,3%) czy Słowaków (5,4%). Widać także, że kraje południa Europy przeznaczają na ten cel najwięcej, ale także kraje północy są powyżej wydatków statystycznego Polaka.

fot. mat. prasowe

Wartość i dynamika rynku gastronomicznego w Polsce

Tegoroczny wzrost na rynku HoReCa ma sięgnąć 5,4%


Rynek HoReCa ma przed sobą bardzo dobre prognozy wzrostu. Z jednej strony zmienia się tryb życia Polaków, przez co mają mniej czasu i są bardziej skłonni korzystać z gastronomii, a z drugiej z roku na rok rośnie dochód rozporządzalny.
Dodatkowym czynnikiem wpływającym pozytywnie na rynek jest rządowy program prorodzinny 500+. Warto tu zaznaczyć, że gros rodzin w Polsce nie posiada nadwyżek budżetowych, co sprawi, że część tych pieniędzy zostanie przeznaczonych na konsumpcję. Jeżeli przyjąć, że nadwyżka zostanie skonsumowana w podobny sposób średniorocznie co obecna struktura wydatków w budżetach gospodarstw, to można przyjąć, że nawet około 3% z tych pieniędzy zostanie wydanych w sektorze HoReCa, czyli przynajmniej 500 mln zł. Z całą pewnością duży odsetek tych pieniędzy zostanie przeznaczony na prostą konsumpcję, czyli zyskają na tym bary szybkiej obsługi, lodziarnie, kawiarnie, a także bary alkoholowe.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: